Vlada želi sedanje vodstvo RTV prisiliti v odstop še pred referendumom o Zakonu o RTV Slovenija

Vlada Roberta Goloba se na vse mogoče načine trudi, da bi RTV Slovenija spravila pod svoj nadzor. Preko novega zakona o RTV želi Robert Golob korenito spremeniti strukturo Programskega sveta in svoji stranki omogočiti popolno upravljanje državne televizijske hiše.

Številni nekdanji politiki, akademiki in ugledni pravniki so se izrekli proti predlaganim spremembam, peticijo v podporo referendumu o tem zakonu je podpisalo kar 52.669 ljudi.

Tako kot druge državne institucije je zaradi energetske in finančne krize tudi RTV Slovenija v finančni stiski. Ko je generalni direktor RTV SLO Andrej Grah Whatmough na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil pismo s prošnjo po podpori, je bil najprej s strani tako imenovanih nevladnih organizacij medijsko linčan, potem pa je predsednik vlade javno izjavil, da bo RTV s strani države dobila finančno pomoč le, če bo sprejet novi zakon. Gre za očitno izsiljevanje, saj je vlada po ustavi dolžna zagotoviti ustrezno financiranje RTV Slovenija.

RTV že od leta 2017 ustvarja finančno izgubo. Sedanjemu vodstvu je uspelo trend obrniti in s splošnim zniževanjem stroškov in načrtovanim upokojevanjem v prvi polovici leta 2022 ustvariti 2,5 milijona evrov dobička. S tem bo RTV prihranila skupno 5 milijonov letno.

RTV SLO (foto.rtvslo.si)

Po izbruhu energetske krize so se skokovito povečali stroški električne energije, ki so s 3 milijonov leta 2021 narasli na 11 milijonov leta 2022. Ker je zaradi tega ogroženo tudi veliko delovnih mest, je generalni direktor pozval predsednika vlade, naj posreduje in zviša RTV-prispevek ali pa pomaga z enkratno finančno injekcijo, kot pri drugih javnih zavodih.

Predsednik vlade je v odgovoru na poziv direktorja dejal, da bo vsa vprašanja glede financiranja RTV Slovenija mogoče reševati šele po uveljavitvi novega zakona o RTV Slovenija. Na ta način želi vlada prisiliti sedanje vodstvo RTV v odstop še pred referendumom o Zakonu o RTV Slovenija. Grožnja, da se bo financiranje RTV uredilo šele po uveljavitvi zakona, je očiten pritisk na vodstvo in zaposlene, ki so prisiljeni podpreti novi zakon, če ne tvegajo izgubo službe, ter na volivce, ki verjamejo, da bo šla RTV Slovenija v stečaj, če novi zakon na referendumu ne bo podprt.

Tovrstnega pritiska se zaposleni na nacionalni televiziji po slovenski osamosvojitvi ne spomnijo, na podoben način se je na zaposlene pritiskalo v prejšnjem režimu. Predsednik vlade in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob pa se tudi na področju energetike, zdravstva, sodstva in lokalne samouprave poslužuje metod, ki v demokratični sistem ne sodijo. Če mu bo uspelo na ta način prevzeti javno televizijsko hišo, bo temu na enak način sledil prevzem vseh ključnih ustanov v državi, kar nas vodi v neko preteklo obdobje, ki se ga ne spominjamo radi.

A na referendumu ne bodo glasovali le zaposleni na RTV Slovenija. Glasovali bomo vsi državljani, ki nam je mar za javno državno televizijo. Glasovali bomo za to, da RTV ne pride za nedoločen čas v kremplje elite, ki brez slabe vesti zlorablja svoj položaj. 

M.Z.