Robert Golob, sedaj že bivši prvi človek Gen-i prejemal kar 18.000 EUR NETO plače na mesec

Foto: fb

Ali bi t.i. Lahovnikov zakon o prejemkih direktorjev javnih družb moral “slediti” tudi Golobovi plači in jo omejevati navzgor, se sedaj postavlja vprašanje okrog družbe Gen-i.

Toda, kot kaže, je ta “najmanj”. Golob si je za nagrado odličnega dela za leto 2020 uspel izplačati še dodatnih 114 tisoč evrov neto, piše spletni portal siol.

In kaj pravi Lahovnikov zakon

Osnovno plačilo se določi v višini povprečne bruto plače v družbah v skupini, ki imajo sedež na območju Republike Slovenije ali v družbi, če ni skupine, izplačane v preteklem poslovnem letu, in pomnožene z ustreznim mnogokratnikom, ki je določen glede na velikost družbe in dejavnost (mnogokratniki 2, 3, 4 in 5).”

in

“Spremenljivi prejemek mora biti odvisen od vnaprej določenih meril uspešnosti ter lahko znaša največ 30 odstotkov, 15 odstotkov ali 10 odstotkov izplačanih osnovnih plačil v poslovnem letu (odvisno od dejavnosti).”

Povprečna bruto plača v družbah skupine (v večinski lasti RS) pa je v letu 2020 bila 3.248 evrov, kar bi ob najvišjem mnogokratniku zneslo 16.240 evrov bruto. Prebrati bi bilo torej potrebno pogodbo, kjer je natančno navedeno še vse ostalo (delovna doba, bonitete…) in takrat bi lahko sprejeli zaključke.

Ker spada družba Gen-i pod ministrstvo za gospodarstvo, se pojavlja ključno vprašanje nadzora. Zakaj ministrstvo do danes ni ugotovilo potencialnih odstopanj in kaj bo ugotovilo sedaj in ali obstaja podlaga za vračilo sredstev – Golob namreč ostaja v družbi le še do jutri!

Morda je slika naslednjega: ena oseba ali več in besedilo

In zanimiv komentar enega izmed fb sledilcev: “Da.. tudi jaz sem Robert Golob!! Kje je mojih 18.000 € na mesec????? Prosim za odgovor, drugače ne morem biti gledališki igralec Robert Golob!”

 

 

 

 

Uredništvo