Vlada je na včerajšnji seji znižala najvišjo višino sredstev za ustanovitev in začetek dela Znanstvenega in inovacijska središča Pomurje za leti 2022 in 2023.

Na podlagi dozdajšnjega vladnega sklepa o ustanovitvi Znanstvenega in inovacijskega središča Pomurje je vlada za njegovo ustanovitev in začetek dela v finančnem načrtu Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) zagotovila do 800.000 evrov letno v letih 2022 in 2023. Včeraj spremenjen sklep pa ta znesek znižuje na do največ 150.000 evrov za leto 2022 in do 300.000 evrov za leto 2023.

Poleg tega je vlada znižala sredstva tudi javnemu raziskovalnemu zavodu Rudolfovo iz Novega mesta, kar potrjuje dejstvo, da je Vladi Roberta Goloba za obrobje Slovenije zelo malo mar. Znižanje sredstev za znanstveno delo v Prekmurju in na Dolenjskem pa po drugi strani ni nikakršno presenečenje. Ministrstvo za javno upravo je namreč napovedalo, da bosta v mesecu oktobru objavljena dva razpisa za nevladne in prostovoljske organizacije, ki jim bo vlada namenila kar dobrih šest milijonov evrov.

M.Z.