Roboti v Franciji že sodelujejo pri sprejemanju pravnih odločitev!

Vir:Pixabay

Umetna inteligenca je “vrezala” brazdo tudi v sodno vejo oblasti, najprej v Franciji. Zagonsko podjetje Case Law Analytics je namreč odvetnikom, pravnim svetovalcem in zavarovalniškim družbam proti plačljivosti ponudilo svojega “robota”, ki ponudi najprimernejšo sodniško odločitev. Bodo roboti v prihodnje kot mediatorji skrajševali čakalne vrste tudi v Sloveniji?

Robot deluje kot sto virtualnih samostojnih sodnikov in ponudi najprimernejše odločitve!

Če se sprašujemo, kako je lahko virtualni sodnik tako uspešen, je odgovor v bazi podatkov iz primerov sodišč oz. sodne prakse. Ko robot “preletava” po vseh podatkih iz sorodnih primerov izlušči najprimernejše rešitve ter tako odvetniku, pravni svetovalnici…ponudi potencialne rešitve. Le ta se tako lahko mnogo lažje in hitreje osredotoči na bistvo ter svoji stranki ponudi vložitev tožbe, izvensodono poravnavo ipd.

Kot vemo, je umetna inteligenca korenito vstopila v pore življenja vsakdana v letu 2017, prepoznava nakupna vedenja posameznikov, oblikuje naš pogled na svet ipd. Gre za orodje, utemeljeno na matematiki in strojnem učenju, ki ga upravljajo ljudje. Danes je že sposobna voziti avto, trgovati na borzi, nam oblikovati treninge…

Sicer pa superpravnika razvijajo v IBM-u, intenzivno na Nizozemskem, Veliki Britaniji, Italiji in predvsem v ZDA. Robot je samo v nekaj sekundah zmožen pregledati kar 200 milijonov strani pravnih tekstov, izbrati točno določene primere iz sodne prakse ter jih podpreti z zakonsko podlago, je zapisal vir časopisa Dnevnik.

Uredništvo