Romi 8. april izbrali za svoj praznik, za svojo himno pa pesem Gelem, gelem

Foto: Pixabay

Romska skupnost danes, 8. aprila obeležuje spomin na prvi svetovni kongres Romov, ki je potekal v začetku aprila 1971 v Londonu. Kongresa se je udeležilo 23 predstavnikov in opazovalcev iz trinajstih držav.

Na kongresu so izbrali svojo zastavo in se dogovorili, da se imenujejo Romi, eden od delegatov, glasbenik Žarko Jovanović, pa je sestavil besedilo pesmi Gelem, gelem, ki so jo nato izbrali za svojo himno. Predlagano je bilo tudi, da bi 8. april postal praznik Romov, kar pa je bilo dogovorjeno šele leta 1990 na četrtem svetovnem kongresu na Poljskem.

Demokratična družba mora ne le spoštovati etnično, kulturno in jezikovno identiteto vsakega pripadnika manjšine, ampak tudi ustvariti primerne razmere, ki pripadnikom manjšin omogočajo, da izražajo, ohranjajo in razvijajo identitete in kulturo, ter z ustvarjanjem ozračja strpnosti in dialoga omogočati, da kulturna raznolikost ni vir in dejavnik razdejanja, ampak duhovnega bogatenja družbe. V Sloveniji deluje lepo število nevladnih organizacij, ki skrbijo za družbeni položaj Romov in za živost njihove kulture, in ki lahko sodelujejo na vsakoletnem javnem razpisu Ministrstva za kulturo namenjenemu financiranju kulturnih projektov za ohranjanje, razvoj in promocijo romske kulture, jezika in identitete, so zapisali na spletni strani ministrstva za kulturo in vsem Romom čestitali ob njihovem prazniku.

Uredništvo