Upokojenci pozvali Goloba k odstopu

Včeraj ob 15:00 uri je na Trgu republike v Ljubljani potekal vsesplošni protivladni protest pod geslom: “Leti, Robi, leti!”. Pobudnika protesta sta bila iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober, sodelovale pa so tudi druge protestne skupine, ki se ne strinjajo z vladnim odnosom do upokojencev.

Tudi tokrat so udeleženci že tretjič zapored med drugim zahtevali takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin med 1.000 do 1.500 evrov.

Včeraj je nezadovoljstvo in zaskrbljenost nad vladnim odnosom do upokojencev izrazil tudi predsednik zveze društev upokojencev (ZDUS) Janez Sušnik, ki v izredno uskladitev pokojnin, h kateri so pozvali vlado, več ne verjame. Protesta se ni udeležil, s čimer po mnenju mnogih udeležencev izkazuje izjemno dvoličnost.

 

Na shod so bili povabljeni tudi premier Robert Golob, minister za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednica države Nataša Pirc Musar, na katero je v zadnjih dneh bil vodja iniciative Pavel Rupar še posebej jezen, ker mu je Pirc Musarjeva očitala zlorabo upokojencev v politične namene.

“Delovanje vlade je odprlo oči množici, ki je in še spoznava, da vladarji plešejo svojo kolo, ljudje pa ostajajo slabo plačani in z mizernimi pokojninami, ker orkester očitno porablja preveč za svojo veselico,” je med drugim zbranim dejal Rupar.

Po Ruparjevih zaključnih besedah naj bi se včerajšnjega protesta udeležilo 41 tisoč ljudi, ki so se okoli 17. ure razšli. Proteste bodo nadaljevali, dokler jih predsednik vlade ne sprejme na pogovor in njihovih zahtev ne upošteva. “Borili se bomo, borili se bomo, borili se bomo,” je zaključil Rupar.

M.Z.