Ruska agresija na Ukrajino se mora končati

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je v parlamentarno proceduro vložila Predlog Resolucije Državnega zbora Republike Slovenije o uvrstitvi Ruske federacije med države, ki podpirajo terorizem.

(foto: sds.si)

Podrobneje je o vsebini resolucije na včerajšnji novinarski konferenci spregovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je uvodoma povedal, da je pred novinarsko konferenco spremljal nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina ruski politični eliti. Ob poslušanju nagovora, predvsem pa ob spremljanju izrazov tistih, ki so ta nagovor poslušali, se je izkazalo, da je bila odločitev o vložitvi resolucije v parlamentarno proceduro pravilna.

Obstaja namreč na desetine razlogov, ki v skladu z mednarodnimi akti dejansko argumentirajo uvrstitev Ruske federacije med države, ki podpirajo mednarodni terorizem. Gre za akte ZN, Sveta Evrope, Evropske unije, pravzaprav celotne mednarodne skupnosti.

Ruska vojska v Ukrajini skupaj s plačanci skupine Wagner izvaja zločine zoper človeštvo, ki so dokazani. Udari ruske vojske na infrastrukturne objekte energetske narave, ki služijo predvsem za proizvajanje energije za ogrevanje bolnišnic, domov za ostarele, stanovanj, bolnišnic, načrtno uničevanje te infrastrukture povzroča posredno na tisoče presežnih smrti in ogromno trpljenja. Ravnanje z vojnimi ujetniki je v nasprotju z ženevsko konvencijo. Dogajajo se deportacije otrok iz Ukrajine, kraje otrok, na stotine, tisoče primerov je že dokazanih. Vse to predstavlja masovne akte zločinov proti človeštvu in kršenje mednarodnih konvencij.

Slovenska demokratska stranka je resolucijo vložila, ker tega do danes še ni storila vladna koalicija. Slovenija se s to resolucijo pridružuje tistim državam, ki so se že pridružile resolucijam Sveta Evrope in Evropskega parlamenta. V tej resoluciji ni ničesar, kar bi odstopalo od uradnih stališč slovenske politike, zato Janša pričakuje podobno gesto s strani aktualne vlade. Resolucija močno odstopa od izjave skupine rusofilov, ki so pred kratkim pod pretvezo poziva k ustavitvi ognja posredno podpirali rusko agresijo na Ukrajino.

Na pobudo SDS se je včeraj zvečer odzval predsednik vlade Robert Golob in napovedal, da resolucije ne podpira. “V teh težkih razmerah za celotno Evropsko unijo potrebujemo trdnost in enotnost naših stališč,” je zapisal Golob. Glede na to, da sta podobne resolucije že sprejela Svet Evrope in Evropski parlament, Golobove izjave ni moč jemati resno, kaj šele razumeti kot podporo Ukrajini. Smo priča pasivni podpori Roberta Goloba Rusiji?

M. Z.