S čim se “razkriva” dobra klimatska naprava?

Vir:Pixabay

Četrti vročinski val bo sprožil še kakšno odločitev za nujen nakup klimatske naprave. Kot kaže, pa bomo morali v bodoče zaradi globalnega pregrevanja ozračja naše prostore vse več hladiti. Ker pa je hlajenje prostorov povezano s stroški, je zelo pomembno, kakšno klimatsko napravo kupimo. V osnovi najprej preverimo podatek o energijski učinkovitosti, podatek, do katere temperature naprava še hladi in ogreva, ter podatek o zmogljivosti (kako ohranja moč glede na zunanjo temperaturo).

Energijsko učinkovitost razkriva podatek SEER za hlajenje in SCOP za ogrevanje!

Danes je dobra klimatska naprava tista, ki v načinu hlajenja ponuja energijski razred najmanj A++ in v načinu ogrevanja A+. Seveda pa vas moramo opozoriti, da je razpon te energijske učinkovitosti precej širok, zato primerjajmo medsebojno tudi te podatke. Recimo SEER pri A++ je lahko v razponu od 6,1 do 8,5 (višji je, boljša je klimatska naprava, manj bomo za hlajenje prostorov plačali).

Ohranjanje nazivne moči glede na zunanjo temperaturo!

Zelo pomemben podatek je vsekakor ohranjanje nazivne moči, saj le ta s padanjem zunanje temperature upada. Tako pa se osredotočimo na podatek, ki ga dosega naprava pri ogrevanju. Dobra klimatska naprava bo pri zunanji temperaturi -15 stopinj še vedno ohranila cca. 70%  nazivne moči. Primer: Če izberemo klimatsko napravo 3,5 kW, in ima le ta največjo moč hlajenja 4 KW in ogrevanja 5 KW, bo ob zunanji temperaturi -15 stopinje cenzija še vedno ogrevala s 3,5 KW (bo torej sposobna ogreti prostore!). Opozarjamo, da klimatske naprave nižjega cenovnega razreda (ki pa se tudi največ prodajajo) dosegajo pri nizki temperaturi -15 stopinje celzija še le 40% svoje nazivne moči, kar pomeni, da več ne bodo sposobne ogreti prostorov!

Vse je v ceni, bi lahko zaključili. Tudi! Naša odločitev se mora nanašati predvsem na to, za kaj bomo klimatsko napravo potrebovali. Če se v kurilni sezoni ogrevamo na drag energent (recimo olje ali plin), je pametno, da izberemo dobro klimatsko napravo, ki bo odlično grela do čim nižjih temperatur (ohranjanje nazivne moči). Sicer pa čim več sprašujte, svetovalci vam bodo z veseljem pomagali!

Uredništvo