Dragi bralci, pred dnevi smo na našem portalu objavili članek o stanju v pomurskih domovih za starejše. Na pogovor smo povabili Andrejo Prettner, ki je predsednica Sveta zavoda Doma starejših Rakičan, sicer pa zaposlena v Zdravstvenem domu Murska Sobota.

Pa povejte najprej, gospa Andreja, kdo pravzaprav ste, od kod prihajate, kaj delate oziroma s čim se ukvarjate?

Rojena se v Murski Soboti, odraščala sem v enostarševski družini z tremi brati in eno sestro. Osnovno šolo sem zaključila na tretji osnovni šoli, šolanje pa nadaljevala na Gimnaziji v Murski Soboti. Študirala sem management in podjetništvo na Primorski univerzi na Obali.  Po uspešno zaključenem študiju sem se vrnila v rojstno Prekmurje, kjer  sem si ustvarila družino. Sem poročena dobrih 10 let in mamica dveh prekrasnih deklic starih 10 in 5 let. Večino prostega časa preživim z otroci, rada pa se tudi rekreiram s hitro hojo. Sicer sem živahna in družabna oseba.

Trenutno ste zaposleni v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Kje ste službovali prej in katero je vaše strokovno področje.

Življenje me je pripeljalo nazaj v Prekmurje zaradi družinskega podjetja. Zaposlila sem se v družinskem podjetju svoje mame, ki je imela Zasebno ambulanto Cankova dr. Perič.  Moja prva zaposlitev v ambulanti je me je zelo izoblikovala in prispevala k zelo širokemu spektru znanja. Delo z ljudmi na področju zdravstva je zelo zahtevno, še posebej v ambulanti, ki je odmaknjena od mesta. Pri delu smo vedno izhajali iz našega poslanstva in vizija, ki sta bila oblikovana na podlagi potreb prebivalstva in dejstva, da pacient obišče zdravnika takrat ko ga rabi. S tega razloga smo sprejemali vedno in vsakogar. Dnevno sem se srečevala tako s prijetnimi kot tudi težkimi in neprijetnimi situacijami. Mislim, da mi je uspelo vzpostaviti zelo dober stik z našim goričkim prebivalstvom. Ob upokojitvi moje mame leta 2018 se je zaprla Zasebna ambulanta Cankova in pot me je odpeljala nazaj v Mursko Soboto, kjer sem se zaposlila v računovodskem oddelku Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Lansko leto ste postali članica, zatem pa izvoljeni za predsednico Sveta zavoda Doma starejših Rakičan. Kaj vas je motiviralo, da ste se vključili v družbeno življenje. Poleg tega ste predstavnica lokalne skupnosti v Svetu zavoda Glasbena šola Murska Sobota.

Andreja Prettner v soboškem parku (foto: T. Ž.)

Leta 2021 sem na nagovor moje prijateljice Suzane dobila priložnost postati članica Slovenske demokratske stranke, ki je zaznala moj potencial in me predlagala za članico  Sveta zavoda Dom starejših Rakičan. Motivacija za vključitev v družbeno življenje izhaja iz mojega življenjskega sloga in preteklih delovnih izkušenj na področju dela z ljudmi.

K moji aktivnosti v svetu zavoda doma starejših me je vodilo dejstvo, da je na področju oskrbe naših starostnikov mogoče doseči večji napredek, jim omogočiti kar se da kvalitetno starost ter zdravstveno oskrbo. Trenutna vlada je prisluhnila in veliko pripomogla, da je v naši regiji, ki je bila zapostavljena, prišlo do pomembnih premikov.

 

Odgovorno vodenje sveta zavoda gotovo pripomore k kvalitetnemu poslovanju zavoda in posledično k dvigu storitev, ki si jih uporabniki tudi zaslužijo. Dobro delo vlade bi izpostavila na področju Zakona o dolgotrajni oskrbi, kjer višjo ceno storitev plača država iz proračuna in ne posameznik. Vlada je odobrila sredstva v višini 12 milijonov evrov za obnovitev in rešitev prostorske stiske v Domu starejših Rakičan, nove nastanitvene kapacitet v Žižkih in Črenšovcih ter dokončanje objekta v Bakovcih, kjer bo vzpostavljeno dnevno varstvo.

Na predlog Mestnega odbora SDS iz Murske Sobote me je Mestni svet občine Murska Sobota izvolil kot predstavnico ustanovitelja v Svetu zavoda Glasbene šole. Delovanje glasbene šole sem spoznala že kot mama otroka, ki je obiskoval soboško glasbeno šolo.  Bila sem seznanjena tudi s prostorsko problematiko, ki trenutno pesti Glasbeno šolo Murska Sobota.

foto: T. Ž.

Kako pa bi vi ocenili trenutno stanje v Pomurju in Sloveniji?

Celotna situacija v državi in v Pomurju me skrbi, a v meni gori upanje, da bomo s skupnimi močmi in dialogom težave rešili in situacijo izboljšali. Menim, da je trenutna vlada ponudila roko pomoči vsem slojem prebivalstva. S skupnimi močmi se je razrešil marsikateri problem, ki je bil do sedaj zapostavljen in je z vso silo prišel na plano v času epidemije.

Tudi sama sem se iz dogajanja v času epidemije Covid veliko naučila. Sodelovanje tima in žrtvovanje vse sodelavk je pripomoglo, da smo dano situacijo izpeljale. Kljub temu, da so tudi naši otroci bili doma in potrebovali mamo, smo za dobrobit VSEH na prvo mesto postavile odgovornost do celotne družbe in naredile vse, da je delovni proces v zdravstvenem domu potekal nemoteno.

Menim, da so bile tako ponudba storitev, kakor tudi njihovo izvajanje, v zdravstvu glede na situacijo dobro organizirane in izpeljane. Storitve za obvladovanje Covid situacije so bile brezplačne in na razpolago vsem prebivalcem Pomurja. Pritožbe posameznikov, da so bila potrebna lastna finančna sredstva, so neutemeljene. Pomoč države podjetnikom v zvezi z epidemijo je bila odzivna in učinkovita, ni pa bila namenjena reševanju finančnih težav posameznikov iz preteklih let.

V času dostopnosti cepiva je bilo zaznati zmedenost dela prebivalcev, ki pa je naposled le ugotovil, da cepivo pripomore k boljši zaščiti pred virusom, posledično zajezitvi epidemije in boljšemu življenju v naši prihodnosti. Sama sem se prvič cepila že decembra 2020, tretji odmerek sem prejela decembra 2021. Cepivo mi je omogočilo lažje življenje in nemoteno aktivnost na delovnem mestu ter, kot zame najbolj pomembno, možnost ohranjanja stika in obiskov svoje mame, ki je kronično bolna in starejša oseba.

Gospa Andreja, kaj so po vašem mnenju ključni dejavniki, ki lahko  pripomorejo k preboju Pomurja?

foto: T. Ž.

Prekmurski ljudje smo skromni, marljivi in predvsem pošteni. Pri delu v mamini ambulanti sem opažala, da se je kot mati samohranilka in podjetnica v zdravstvenem sistemu vedno borila za poštenega prekmurskega človeka, ki je bil daleč od dostopnosti vseh zdravstvenih storitev. Menim, da kot mlada, poštena, odgovorna  in predvsem zelo pogumna ženska lahko prispevam svoj kamenček v mozaik uspešnega Prekmurja.

Gospa Andreja Prettner, kaj bi želeli ob koncu tega najinega pogovora sporočiti našim bralcem?

Vsem prebivalcem Pomurja se zahvaljujem za njihov čas, ki so ga namenili branju tega pogovora. Vsem želim predvsem zdravja in upanja in vse vabim k udeležbi na državnozborskih volitvah, ki bodo 24. aprila 2022. Menim, da lahko s svojo udeležbo na volitvah k izboljšanju situacije prispeva prav vsak posameznik. Vsak glas šteje, zato ne prelagajte svoje odgovornosti na druge!

C. U.