Šabeder v UKC poglobil finančno “luknjo” in za nagrado kar zdravstveni ministrski stolček?

Foto: fb

Kandidat za ministra za zdravje Aleš Šabeder, ki je favorit samega premierja Marjana Šarca, ni dosegel ključnega cilja UKC Ljubljana (Univerzitetni klinični center Ljubljana) znotraj sanacijskega načrta. “Prekratek” je bil za kar 7.32 MIO EUR in se znašel med tremi bolnišnicami od petnajstih, ki zahtevanih ciljev niso dosegle.

Primanjkljaj UKC Ljubljana kar 22.44 MIO EUR!

Vodstvo UKC Ljubljana si je v sanacijskem programu zastavilo uresničljive cilje, da bo v letu 2018 pridelalo le 15.12 MIO EUR. Povečanje “luknje” za kar 7.32 MIO EUR (slabih 50 %) zagotovo za Šabederja in njegovo ožje vodstvo pomeni le eno. Popoln neuspeh, lahko bi rekli celo polom.

Šabeder bi se moral posloviti?

Vodstvo UKC Ljubljana s Šabederjem na čelu bi moralo slediti nalogam, ki jim jih nalaga Zakon o sanaciji bolnišnic, sprejet v letu 2017. Bolnišnice so namreč v letu 2017 prejele skupno kar 136 MIO EUR sanacijskih sredstev za pokrivanje izgub, pri tem pa kot pogoj sprejele uvedbo sanacijskih ukrepov znotraj sanacijskega programa. Eden izmed konkretnih ciljev je bil tudi “postaviti” posovni izid ob koncu leta. UKC Ljubljana si je za leto 2018 postavila poslovanje z izgubo v višini 15.12 MIO EUR. Ker Šabeder ni dosegel ključnega cilja, pred ministrom za zdravje zagotovo nima opravičljivega razloga, da ostane. Ker zakon ministru nalaga, da mora razrešiti vodstvo bolnišnic, ki sanacijskega programa ne uresničuje tako hitro, kot si ga je zastavilo, se sprašujemo o “nagradi” sedanjega ministra za zdravje in premierja Marjana Šarca! 

Je lahko neuspešen direktor, ki je za slabih 50 % poglobil izgubo v bolnišnici, avtoriteta (beri minister za zdravje)), ki bo v prihodnje odločal o uspešnosti ali neuspešnosti direktorjev bolnišnic?

Uredništvo