Odstop od pogodbe nas bo drago stal

Vlada je po seznanitvi z revizijskim poročilom včeraj sprejela sklep, da Slovenija odstopi od pogodbe za nakup 45 osemkolesnih oklepnikov Boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov brez DDV-ja. Nakup naj bi po mnenju vlade bil gospodarsko nesmotrn.

RTV Slovenija poroča, da po besedah obrambnega ministra Marjana Šarca sam nakup 45 boxerjev ne bi izpolnil meril za srednjo bataljonsko bojno skupino, tako da bi bilo treba takoj dokupiti še vsaj 24 vozil. Poleg tega bi dodatni stroški nastali, ker naročena vozila niso ustrezno opremljena. V nadaljevanju prispevka je dodal, da na ministrstvu niso prepričani, če je predvideno število oklepnikov pravo. Kot ocenjujejo, bi se ga dalo verjetno še zmanjšati. Minister Šarec iz z ene povedi v drugo negira samega sebe.

Poteza vlade bo seveda našo državo kar nekaj stala. Sam odstop od pogodbe nas bo stal okoli 70 milijonov (20% vrednosti nakup), poleg tega mora Slovenija ob tem preostalim državam članicam plačati še 7,2 milijona evrov za razvojne stroške in tri milijone za administrativne stroške.

Ob tem, da minister Šarec v izjavah negira sam sebe, v oči bode način poročanja. Vladi naklonjeni mediji izpostavljajo odstop od pogodbe izključno v pozitivni luči, čeprav bo država zaradi tega skozi okno vrgla okoli osemdeset milijonov.

V primeru uveljavitve vladnega zakona o RTV bi na ta način poročala tudi nacionalna televizija. Največje zasluge za ta “uspeh” si seveda pripisuje stranka Levica, ki je odstop od nakupa oklepnikov zahtevala že v okviru koalicijske pogodbe. Glede na to, da je vodstvo stranke Levica praktično zlizano z Inštitutom 8. marec, kritičnega poročanja o delu Golobove vlade praktično ne bi bilo več. Inštitut 8. marec ima na podlagi Golobovega zakona kot nevladna organizacije že rezerviran sedež v upravnih organih RTV Slovenija.

Popolni podreditvi javne RTV globoki državi se lahko izognemo le z glasovanjem na referendumu. Za razpis je potrebnih 40.000 podpisov državljanov. V Slovenski demokratski stranki se zavzemajo za ohranitev normalne televizije, zato pozivajo k podpisu podpore za razpis referenduma. 

Obrazec za podpis prejmete na vseh upravnih enotah ali na stojnicah SDS, izpolnite in podpišete ga vpričo uradne osebe na krajevnem uradu ali upravni enoti in ga oddate na stojnici SDS. Stojnice Slovenske demokratske stranke najdete v času uradnih ur v bližini upravnih enot Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer in Lendava.

Stojnica v Lendavi (foto: J.M.)

M.Z.