SDS je proti nižjim plačam

Poslanci Slovenske demokratske stranke so danes tik pred glasovanjem o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini, ki odpravlja postopno znižanje davkov, vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma.

V predlogu novele zakona o dohodnini vlada Roberta Goloba predlaga ustavitev postopnega zviševanja splošne olajšave do leta 2025 in odpravo nekaterih razbremenitev, kar bi za državljane ob vse večji draginji pomenilo še dodatno realno znižanje neto plač. Poslanci SDS-a menijo, naj skladno s temeljnimi demokratičnimi načeli o prihodnji davčni politiki, ki tako neposredno kot tudi posredno vpliva na ekonomsko svobodo vsakega državljana, odloča ljudstvo in predlagali, da se v povezavi s predlogom novele zakona razpiše posvetovalni referendum.

Golobova vlada se je odločila izničiti ukrepe vlade Janeza Janše, ki so koristni za slovensko gospodarstvo in za vsakega zaposlenega v Sloveniji. V skladu s poslovnikom DZ-ja bo predlog za razpis posvetovalnega referenduma uvrščen na dnevni red redne seje državnega zbora, lahko pa se skliče tudi izredna seja. Če bodo poslanci predlog zavrnili, bo lahko sledilo glasovanje o predlogu novele zakona, ki vsem znižuje plače. Novela mora sprejeta do konca leta, če želi vlada njeno uveljavitev s 1. januarjem 2023.

Poslanci SD ocenjujejo, da si je vlada na začetku mandata glede davčne politike zastavila visoke cilje, kijih pa sedaj ne more uresničiti. Novelo zakona bodo podprli le poslanci Gibanja Svoboda in Levice, poslanci SD in Nsi ne bodo glasovali, poslanci SDS pa so proti vladnemu predlogu.

Na to se je danes odzval predsednik vlade Robert Golob in pobudo za razpis referenduma označil kot nagajanje vladi, ki državljanom znižuje plače.

M.Z.