SDS skupaj s koalicijskimi partnerji gradi, opozicija pa ruši! Kakšen bo danes izid tajnega glasovanja?

Foto: fb

Vlada Janeza Janše dela dobro, z dvigom povprečnine je šla nasproti občinam, odlično se je spopadla z nevarnostjo, ki grozi gospodarstvu (pomagala že z 2,3 milijardami pomoči), sprejela je namreč že osmi protikoronski zakon, dvignila je minimalno plačo, dvignila je pokojnine…In  to boli opozicijo, ki išče vse možne načine, da se čim prej vrne na oblast. In to z istimi strankami, istimi “voditelji”, le stranka SMC več ni naivna.

Toda, danes rušenje odlične vlade, ki je trdna zaradi dialoga in realizacije jasnih zavez iz koalicijske pogodbe, ne podpira praktično nihče. Našli bi se le (in še to ne vsi) sovražno nastrojeni pripadniki strank SD-LMŠ-DeSUS-Levica in SAB. Toda, to zbrali so le 39 plus 4 glasov in še ti so vprašljivi. Računali so še na Igorja Zorčiča, drugega človeka SMC in predsednik državnega zbora, računali so na Janjo Sluga in še na katerega poslanca. Toda, Erjavec je dobil jasen signal, da “njegova namera ni iskrena”, manever pa prihaja le iz enega razloga. SMC se tudi zaveda, da so stolčki s strani KUL-ovcev potihoma razdeljeni, ostale bi le drobtinice in delo v negotovosti.

Danes pri glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi ni pričakovati presenečenja, končno pa se bo moč Erjavca izmerila in napočil bo trenutek, ko se bo potrebno spopasti s situacijo pokoronskih težav ter predsedovanju Evropi.

Spomnimo, da je vlada Janeza Janše takoj po prevzemu oblasti (in to kljub temu, da je nastopila svetovna pandemija) dvignila povprečnine občin iz predhodnih 589,11 (najprej popravila povprečnino za leto 202′ na 589,11 evra) na današnjih  623,96 evra na prebivalca (povprečnina za leto 2021 in 2022).Dodatna razbremenitev občin s prevzemom obveznosti države (plačevala zdravstveno zavarovanje za brezposelne, financiranje nalog družinskega pomočnika, mrliško ogledne službe, dodaten denar občinam, v katerih živi romska skupnost) je le zavedanje, da so občine ključne za razvoj.

Vlada pa ni pozabila na zaveze iz koalicijskega sporazuma do upokojencev. Ti se namreč veselijo dviga pokojnin iz meseca januarja za 2.5%, veselijo se tudi redne uskladitve pokojnin, moški dviga odmerne stopnje, ki se bo postopoma spet izenačila z ženskami (63,5% do leta 2025), na računih je solidarnostni dodatek za tiste z nizko pokojnino…

Da vlada dela dobro, so zaznali tudi zunaj naših meja, nezaposlenost se je v Sloveniji zvišala najmanj, tudi BDP je upadel najmanj. To pa je odlična popotnica po že osmem sprejetem protikoronskem paketu, odlična popotnica obveznici, ki bo v plačilo dospela šele leta 2081 (z negativno obrestno mero). Vlada Janeza Janše pa že pripravlja deveti protikoronski paket, ki pa bo že ciljno usmerjen za pokoronske težave. V prvi vrsti naj bi šel nasproti turizmu, ki je najbolj prizadet, saj ministrstvo za gospodarstvo že v mesecu marcu načrtuje 36 milijonov evrov vreden razpis za okrevanje turističnih podjetjih, malih in srednjih podjetij. Tudi SID banka bo ponudila 200 milijonov kreditne sheme za gostinska in turistična podjetja s 35 odstotnim poroštvom države.

 “Slovenija je bila v tretjem četrtletju lani med tistimi državami, ki so najbolj okrevale z 12,4 odstotno rastjo in prepričan sem, da bomo tudi v drugi polovici leta lahko to ponovili in bomo med najuspešnejšimi pri izhodu iz krize,” je bil pred kratkim optimističen vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik.

Bo preigravanje KUL-ovcev dodatno kaznovano na tajnem glasovanju in bodo Karlu Erjavcu sporočili, da je resnično napočil čas, da se umakne iz politike in se več ne vrača nazaj?

Uredništvo