Ministrica ima 15 do 30 dni časa za odgovor 

Poslanska skupina SDS je vložila interpelacijo zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

Ministrstvo se je na podlagi zakona o digitalni vključenosti odločilo za nakup 13 tisoč računalnikov v vrednosti 6,5 milijona evrov.

Računalniki nimajo operacijskega sistem, niti antivirusne zaščite, pojavljajo pa se številni pozivi, da se računalniki, katerih skladiščenje stane 2.500 evrov mesečno, čim prej razdelijo. Vlada do danes namreč pravil o načinu razdeljevanja računalnikov niti ni dala na mizo, saj zakon o tem naj še ne bi bil primeren za obravnavo.

Ker je ta nakup sinonim za popolni fiasko, Poslanska skupina SDS zahteva, da Emilija Stojmenova Duh za svoje netransparentno in neodgovorno delo odgovarja. Ministrica ima zdaj skladno s poslovnikom državnega zbora najmanj 15 in največ 30 dni časa za odgovor nanjo.

Politični analitiki so mnenja, da bi v vsaki normalni demokratični državi v takšnem primeru minister odstopil sam ali pa bi ga k odstopu pozval predsednik vlade. V Gibanju Svobode, od koder prihaja ministrica Stojmenova Duh, so drugačnega mnenja. Predsednik vlade Robert Golob je do sedaj k odstopu pozval bivšo kmetijsko ministrico Ireno Šinko, ki se ni strinjala z mnenjem premierove partnerke.

M.Z.