SDS za najmnaj 393 EUR invalidske-zakonodajni postopek stekel!

Foto:Pixabay

Včeraj je stranka SDS v zakonodajni postopek vložila predlog spremembe pokojninskega zakona, po katerem bi minimalna invalidska pokojnina morala znašati najmanj 392,75 EUR, torej preživetje.

Vsaj toliko, kot denarna socialna pomoč oz. osnovni znesek minimalnega dohodka!

Poslanka Anja Bah Žibert je ob tem povdarila, da gre za reševanje položaja tistih invalidskih upokojencev, ki so najbolj ogroženi. Mnogi zagotovo potrebujejo dodatno zdravstveno pomoč, s tem pa, da jim zmanjkuje denarja za najnujnejše, torej preživetje. Vložen predlog pa rešuje tudi položaj delno upokojenih invalidov. Slednji zaradi delne upokojitve težko dobijo delo, v času (ta lahko traja tudi desetletje), ko zaposlitev iščejo ali čakajo na dokončno upokojitev, pa mnogi prejemajo celo nižje dohodke od 300 EUR. Tudi za to cilno skupino se predlaga vse do zaposlitve najmnaj minimalna pokojnina v višini 392.75 EUR, so zapisali na spletni strani stranke www.sds.si.

V stranki menijo, da bi se lahko z prerazporeditvami proračunskih sredstev položaj najogroženejših uredili hitro, zato v postopku sprejemanja predloga pričakujejo razumevanje in podporo poslancev. Še posebej, ker bodo poslanci kmalu obravnavali rebalans proračuna.

Sicer pa je po podatkih pokojninskega zavoda (za mesec januar), bila povprečna invalidska pokojnina 497 evrov, povprečna starostna pokojnina pa 645 evrov. Po navedbah Anje Bah Žibert pa naj bi okoli 10.000 upokojencev prejemalo nižjo invalidsko pokojnino kot je socialna pomoč (slednja znaša 392,75 EUR).

Uredništvo