Se vendarle bližamo koncu te morije?

Danes beležimo že dvesto tretji dan od začetka ruskega napada na Ukrajino. Včeraj sta po telefonu govorila nemški kancler Scholz in ruski diktator Putin. Scholz naj bi Putina pozval k takojšnjemu umiku enot iz Ukrajine, k izvajanju sporazuma o izvozu ukrajinskega žita ter ravnanju z begunci v skladu z mednarodnimi konvencijami.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dnevno poroča o uspehih ukrajinskih sil, ki naj bi v septembru vnovič prevzele nadzor nad 6000 kvadratnimi kilometri ukrajinskega ozemlja.

Načrtovana napotitev dodatnih ruskih vojaških formacij v vojno proti Ukrajini je po poročanju ukrajinskega portala Zerkalo nedeli odpovedana, saj se na podlagi informacij glavne obveščevalne uprave ukrajinskega obrambnega ministrstva vrstijo množične zavrnitve ruskih vojakov za sodelovanje v vojni v Ukrajini

Vojaki nekaterih tankovskih brigad pišejo poročila o odpustitvi zaradi zavrnitve boja proti Ukrajini, za kar so odpuščeni iz službe brez upoštevanja kakršnih koli ugodnosti, kot so benificiran staž in status veterana.

Ruski vojaki na ukrajinskih bojiščih dobijo dopust samo na podlagi družinskih okoliščin (smrt v družini). V ruskih enotah, ki se borijo proti Ukrajini, katastrofalno primanjkuje osebja, zato se je poveljstvo Ruske federacije odločilo znatno skrajšati čas za rehabilitacijo vojakov po poškodbah in kontuzijah.

Ruska vojska trenutno poskuša okrepiti svoje enote v okupiranem mestu Herson le še na račun razpoložljivih rezerv, v katerih pa sodelujejo le še plačanci iz najrevnejših regij Ruske federacije.

Se vendarle bližamo koncu te morije? Morda Nemci ravno zaradi bližajočega se konca ukrajinske vojne že gradijo plinske terminale na severu? Kdo bo novi vojni dobičkar?

M.Z.