Minister Poklukar in predstavniki razširjene strokovne skupine za covid-19 so sprejeli odločitev, kako sproščati protiepidemijske ukrepe

Po sestanku s strokovno skupino je minister Janez Poklukar sporočil, da so oblikovali nekaj predlogovl, kako počasi sproščati ukrepe. Priporočila bo prenesel vladi, ki jih bo kar se da hitro obravnavala in sprejela odločitev.

Bolnišnice naj bi po 10. marcu začele spet polno izvajati redne programe. TPrognoze kažejo, da bodo takrat predvidoma dosegli 300 covidnih bolnikov v bolnišnicah oziroma 80 na intenzivni negi. Izdelali so nabor predlogov, s katerimi bi postopoma sproščali PCT-ja,  ukinjali testiranja, sledijo najbrž spremembe pri karantenah in protokolih na smučiščih, javnem prevozu, v gostinskih lokalih …

Vodja skupine Mateja Logar je povedala, da so ocenili riziko okožb v trgovinski dejavnosti, na bankah in pošth, upravnih enotah in bencinskih servisih. V teh ustanovah predlagajo odpravo pogoja PCT, a bodo še vedno veljali higienski ukrepi, nošnja maske, vzdrževanje medsebojne razdalje, razkuževanje rok, omejitev števila ljudi, ki so lahko v prostoru istočasno.

Pri dejavnostih, kot so šolstvo, zdravstvo in socialno varstvo, so stiki med ljudmi daljši in lahko pride do okužb ranljivih skupin. Tam bo sproščanje počasnejše.

Še naprej svetujejo čim več dela od doma, če je to seveda mogoče. Bolni ostajejo doma.

Vlada bo o predlogih odločala v najkrajšem možnem času.

C: U.