Bomo Pomurci na prihodnjih državnozborskih volitvah le spregledali?

Konec februarja je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, ki ga vodi Aleksander Jevšek, objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov ekonomsko-poslovne infrastrukture na obmejnih problemskih območjih v letu 2023 in 2024.

Na razpis so se imele možnost prijaviti vse pomurske občine, razen Mestne občine Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer, Beltinci, Turnišče, Odranci, Radenci in Razkrižje. Razpis je bil zanimiv tudi zaradi 100% deleža sofinanciranja.

Višina nepovratnih sredstev, ki je bila razpolago za sofinanciranje projektov po tem javnem razpisu je znašala osem milijonov evrov za leto 2023 in 11 milijonov evor za leto 2024, pri čemer je bila porazdelitev sredstev v Sklop A (ekonomsko-poslovne cone), za katerega je bilo namenjenih 6 milijonov evrov za leto 2023 in 8 milijonov evrov za leto 2024 ter Sklop B ((inkubatorji), kjer je bilo navoljo 2 milijona evra za leto 2023 in tri milijone evrov za leto 2024.

Kljub zanimivi višini razpisanih sredstev je vlogo oddalo skupno 23 slovenskih občin, od tega pa le tri pomurske. Vloga Občine Črenšovci, ki je oddala vlogo za širitev poslovne cone (EPC Ogradi), je bila zavrnjena zaradi neizpolnjevanje pogojev razpisa, zaradi premalo razpoložljivih sredstev pa sta bili zavrnjeni tudi ostali dve pomurski občini. Občina Puconci je oddala vlogo za ustanovitev podjetniškega inkubatorja, Občina Moravske Toplice pa je prijavila projekt Ekonomsko poslovna infrastruktura – inkubator Noršinci.

Nezadovoljstvo pomurskih županov z mačehovskim odnosom države do pomurske regije je bilo zaznati tudi na zadnji seji Sveta pomurske razvojne regije, saj aktualna vlada krči sredtva za uravnoteženje razvitosti občin v letih 2024 in 2025 iz osmih odstotkov na šest. Tako se obeta pomurskim občinam ponovno capljanje za ostalimi, razvitejšimi slovenskimi regijami, kar pa glede na izrazito levo usmerjeno vlado niti ni presenečenje. Bivša Janševa vlada je za enakomeren razvoj celotne Slovenije namenila znatno več sredstev. Bomo Pomurci na prihodnjih državnozborskih volitvah le spregledali?

M.Z.