Letni dodatek se bo upokojencem zvišal za 5€

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je v svojem dvoletnem mandatu sprejela kar nekaj ukrepov, ki so pozitivno vplivali na položaj upokojencev v Sloveniji. Golobova vlada zdaj te ukrepe sistematično ukinja. Eden izmed ukrepov, ki jih aktualna vlada ukinja, je tudi ureditev področja dolgotrajne oskrbe.

Evropska komisija je več let opozarjala Slovenijo, da potrebuje sistemski zakon, s katerim se bo poskrbelo, da bo vsak starostnik svoja zadnja leta preživel brez nepotrebnih stisk in pomanjkanja. Zakon o dolgotrajni oskrbi je bil konec leta 2021 po več kot 20 letih poskusov in več kot 120 različnih verzij predlogov v času vlade Janeza Janše končno sprejet. Gre za zakon, ki ureja področje dolgotrajne oskrbe, z zagotavljanjem pogojev za dostopno, kakovostno in varno obravnavo odraslih oseb, ki zaradi bolezni, starosti, poškodb ali invalidnosti ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase. Zakon o dolgotrajni oskrbi vsem državljanom prinaša upanje, da v starosti ne bodo ostali sami in brez zdravstvene oskrbe ter pomoči.

Vlada Roberta Goloba pa zakon, s katerimi pa se izvajanje enega najpomembnejših in težko pričakovanih zakonov za naše državljane zamika v prihodnost, zamik pa lahko pomeni selo ukinitev poglavitnih rešitev. Medtem ko je vlada pod vodstvom Janeza Janše delala v korist upokojencev, Golobova vlada upokojencem vse pozitivne pridobitve ukinja. 

V času bivše Janševe vlade so upokojenci z najnižjimi pokojninami prejeli tri solidarnostne dodatke, ki so bili vključeni v protikoronske pakete. Solidarnostne dodatke je prejelo več kot 300.000 upokojencev z nizkimi pokojninami. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v višini do 510 evrov, so prejeli tri solidarnostne dodatke po 300 evrov, skupaj torej 900 evrov. Upokojenci s pokojnino med 510,01 in 612 evri so skupaj prejeli 690 evrov, upokojenci s pokojnino med 612,01 in 714 evri pa skupaj 390 evrov.

Prav tako so bile redno in izredno usklajene pokojnine.  Od 1. decembra 2020 so se upokojencem izredno povečali dohodki za 2 odstotka, s 1. januarjem 2021 pa še v obliki redne uskladitve dodatno za 3,2 odstotka. V januarju 2022 je vlada izvedla izredno uskladitev pokojnin za 3,5 oziroma 1,7 odstotka oziroma odstotek, odvisno od leta upokojitve. V februarju je sledila še redna uskladitev pokojnin v višini 4,4 odstotka.

Za izboljšanje socialne varnosti ranljivih skupin je vlada določila tudi izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov, ki so ga med drugim prejeli tudi upokojenci.

Ker se v Slovenski demokratski stranki zavedamo, da so upokojenci skupina ljudi, ki je najbolj odvisna od javnega prevoza in ga dejansko tudi najbolj uporablja, smo vsem upokojencem s 1. junijem 2020 omogočili pravico do brezplačnega javnega medkrajevnega prevoza.

Upokojenci so v letu 2020 prejeli tudi turistični bon, namenjen izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, v višini 200 evrov, ki so ga lahko uporabili pri ponudniku prenočišča. Upokojenci so v letu 2021 prejeli tudi BON 21 v vrednosti 100 evrov.

Vse našteto posredno dokazuje, da je vlada Roberta Goloba na upokojence pozabila oziroma se iz upokojencev norčuje. Vlada za leto 2023 zvišuje letni dodatek za upokojence v vseh razredih za pet evrov glede na lansko leto. Na ukrepe Golobove vlade, ki zadevajo upokojence, se je odzval priznani ekonomist dr. Matej Lahovnik.

Da se ta norija ne nadaljuje, v Slovenski demokratski stranki zbirajo podpise za razpis referenduma proti ukinitvi dolgotrajne oskrbe. Zakon omogoča dovolj mest v domovih za ostarele, gradnjo negovalnih bolnišnic in sistemsko urejeno oskrbo.  Podpise lahko na stojnicah SDS v bližini upravnih enot oddate še do srede, 5. oktobra 2022.

M.Z.