Ivanu Zajcu se po šestih letih obeta poln direktorski mandat

Na četrtkovi seji Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVVI) so med drugim obravnavali predlog za podajo soglasja k imenovanju direktorja Javnega zavoda Pomurske lekarne Murska Sobota.

KMVVI mestnemu svetu predlaga kadrovske odločitve za pomembne funkcije v pristojnosti soboške občine in je sestavljena iz devetih mestnih svetnikov. Novo sestavo komisije vodi Matej Grah (Gibanje Svoboda), člani pa so še Mitja Horvat in Gorazd Kerec (Gibanje Svoboda), Goran Miloševič, Zoran Hoblaj in Bernardka Ružič (SD), Bojan Petrijan in Andrej Mešič (SDS) ter Darko Rudaš (romski svetnik). Kljub temu, da imata Svoboda in SD kot koalicijska partnerja močno večino, na tokratnem glasovanju o direktorju Pomurskih lekarn nista bila enotna.

Foto: fokus

Na razpis za direktorja se je prijavil le en kandidat, in sicer dolgoletni direktor, zadnjih šest let pa zaradi nasprotovanja soboškega SD le v. d. direktorja, Ivan Zajc. Zajcu namreč v prejšnjem sklicu mestnega sveta ne KMVVI in ne mestni svet nista želela podati soglasja k imenovanju, ki je ključno za poln mandat. Na seji Sveta zavoda Pomurskih lekarn je že bilo zaznati, da po spremembah sestave soboškega mestnega sveta prihaja do sprememb tudi glede tega stališča, saj predstavnica mestne občine Milena Vöröš ni nasprotovala Zajčevemu imenovanju.

Podobno se je zgodilo na seji KMVVI, ki je sklenila mestnemu svetu predlagati, da Zajcu poda soglasje za imenovanje na mesto direktorja Pomurskih lekarn. Na glasovanju so Zajca podprli trije svetniki Gibanja Svoboda in dva svetnika SDS, kar že predstavlja večino. Trije svetniki iz vrst SD in predstavnik romske skupnosti Zajca ponovno niso podprli in niso glasovali. Glede na mnenje KMVVI lahko Ivan Zajc pričakuje večinsko podporo mestnega sveta in s tem rešitev šestletnega gordijskega vozla glede imenovanja direktorja Pomurskih lekarn.

Andrej Mešič (foto: M.Z.)

Andrej Mešič, ki je v soboškem mestnem svetu ves čas od blizu spremljal dogajanje v zvezi z imenovanjem direktorja lekarn, ja za naš portal dejal: “Vesel sem novih razmerij v mestnem svetu, ki so nastopila po zadnjih lokalnih volitvah. Kandidaturo Ivana Zajca sem v vseh teh letih podpiral, a je v mestnem svetu svetniška skupina SD s pomočjo romskega svetnika ves čas na nek način dosegla večino in zaradi strankarskih interesov ovirala imenovanje direktorja in s tem tudi normalno delovanje največjega lekarniškega zavoda v Pomurju. Pred volitvami sem projekt “soboških lekarn” večkrat omenil kot eno največjih blamaž prejšnjega vodstva soboške občine, ki je kljub enotni podpori ostalih občin soustanoviteljic imenovanju Ivana Zajca na funkcijo direktorja nasprotovala.”

Odločitev na seji KMVVI je po besedah Mešiča prvi dokaz, da so bili nasprotniki izključevalne politike SD na pravi poti in da je bilo ponavljajoče se nasprotovanje imenovanju Zajca tako za soboško, kot za vse ostale pomurske občine, škodljivo. “Upam, da bo predlog KMVVI na seji mestnega sveta imel večinsko podporo in da se s tem problem imenovanja direktorja lekarn reši vsaj za naslednjih pet let”, je dodal Mešič.

M.Z.