Volk dlako menja, nravi pa nikoli

Danes je z ustanovno sejo zaživelo društvo Platforma sodelovanja, ki ga vodi dr. Anže Logar. “V društvu je dobrodošel vsak, ki verjame v kulturo dialoga,” je ob tem poudaril Logar. Preko platforme nameravajo člani iskati spremembe, ki so za Slovenijo ključnega pomena. Po Logarjevih besedah platforma vsakemu ponuja možnost, da sodeluje s predlogi in postane del konvencije o prihodnosti Slovenije.

Društvo Platforma Sodelujmo za prihodnost je ustanovilo dvanajst članov. Poleg predsednika Logarja in na ustanovni seji izvoljene podpredsednice Romane Jordan so se vključili še vodja kabineta nekdanjega predsednika Boruta Pahorja Alja Brglez, poslanka SDS-a Eva Irgl, profesor evropskega prava na Novi univerzi Matej Avbelj, ekonomist Igor Masten, direktor založbe Beletrina Mitja Čander, zdravnik Rok Ravnikar, gospodarstvenik Igor Hustič, nekdanji minister za digitalni razvoj zadnje Janševe vlade Mark Boris Andrijanič, podjetnik Mirko Požar in nekdanji minister za izobraževanje ter podpredsednik SD-ja Jernej Pikalo. 

Ravno članstvo slednjega po odzivih na socialnih omrežjih sodeč precej preseneča. Pikalu se v tem trenutku zdi pomembno dati priložnost dialogu in posledično večjemu medsebojnemu razumevanju, v kar pa glede na njegovo vodenje šolskega ministrstva v času Šarčeve vlade le malo kdo verjame. V zapisu na Twitterju je zatrdil, da svojih vrednot ni spremenil, zato njegovo “sodelovanje” v platformi lahko razumemo na različne načine.

Pikalo in njegov sekretar Štromajer do drugače mislečih nikoli nista bila prizanesljiva. Zaradi nestrpnih objav Štromajerja na socialnih omrežjih je bil Pikalo svojega sekretarja dolžan najmanj zamenjati, v vsaki zreli demokratični državi pa Štromajer zaradi žaljivih zapisov na omrežjih notranjih prostorov ministrstva, še posebej šolskega, ne bi nikoli videl.

“Vesel božič, živali umazane,” je zapisal Štromajer.

V času drugega ministrovanja Jerneja Pikala je namreč poleg izpadov Štromajerja prišlo do ekstremnega pritiska na zasebno šolstvo in spreminjanja krovnega zakona ZOFVI, s katerim je želel Pikalo omejiti financiranje zasebnih osnovnih šol. Tema je v slovenski narod gotovo vnesla razdor, Pikalo pa sedaj prisega na dialog in zagovarja odprtost do drugače mislečih, ki jim je kot minister omejeval ustavne pravice. “Volk dlako menja, nravi pa nikoli,” pravi slovenski pregovor.

M.Z.