Na današnji novinarski konferenci je predsednik Desus-a Ljubo Jasnič povedal, da potekajo razgovori z drugimi strankami o možnem sodelovanju na letošnjih volitvah v državni zbor.

Končnih stališč IO DeSUS-a danes še ni sprejel, ker pogovori še niso končani. Po  besedah Jasniča je IO stranke v celoti podprl razgovore, ki jih je že opravil. Pripravili bodo memorandum o sodelovanju pred volitvami in po njih, s katerim bodo seznanili stranke, ki bi jih zanimalo sodelovanje z Desusom.

Potekajo dogovori o oblikovanju skupne kandidatne liste z LIDE-jem, ki jo trenutno vodi predsednik DZ-ja Igor Zorčič. Z nekdanjim predsednikom uprave GEN-I-ja Robertom Golobom po današnjih besedah Jasniča še niso sklenili nobenega dogovora.

Po navedbah Požareporta pa naj bi bila skrita ponudba za Goloba že dorečena. Jasnič naj bi Golobu za njegovo bodočo stranko ponujal prostore Desusa na Kersnikovi 6 v samem središču Ljubljane, ki obsegajo okoli 200 kvadratnih metrov in so trenutno v fazi prenove. Jasnič naj bi jih sprva sicer želel prodati, a so mu to na vodstvu Desusa preprečili.

Poleg tega naj bi Jasnič Golobu ponudil tudi terensko mrežo stranke DeSUS. Sicer gre po navedbah Požarja le še za ostanke mreže, saj so mnogi aktivisti Desusa pobegnili v SAB, SD ali Našo Deželo pod vodstvom Aleksandre Pivec. Raztreščila se je tudi poslanska skupina, katere člani se aktivno dogovarjajo o kandidaturah na listah drugih strank.

Vse kaže, da vodstvo Desusa trenutno tava, kot bi izgubili orientacijo. Pred leti se je med politiki za tovrstne akrobacije pojavil izraz “virantovanje”. Zaključek bo verjetno podoben.

M. Z.