“Se mi samo zdi, ali pa se nekdo zafrkava z nami?” Tako občan Občine Murska Sobota ob prejemu “zaščitnih pokrival”!

Foto:fb

“Se mi samo zdi, ali pa se nekdo zafrkava z nami?” se bere tekst na enem izmed fb profilov presenečenega občana Občine Murska Sobota po odprtju kuverte z napisom: “Želimo, da ostanete zdravi!” Vsako gospodinjstvo Občine Murska Sobota je namreč včeraj na dom prejelo kuverto, v kateri se je nahajala zaščitna maska oz. bolje zapisano pokrivalo, kot je bilo zapisano tudi na priloženem letaku.

“Ampak bolj mi pade v oči tekst na listku, ki je večkrat sam sebi negacija. Kaj me moti? Recimo 100% polipropilen – verjetno kakšnega naravnega materiala tapetniki ne uporabljajo, ali pač? Je dihanje skozi “polipropilen” sploh zdravo za naša pljuča?Ppotem trditev “Pokrivalo je pralno do treh pranj na 30C”, v nadaljevanju pa da gre za izdelek za enkratno uporabo; naj bi se 3x pralo, navodilo pa pravi da se po treh urah navlaži in da ga je potrebno po uporabi zavreči?! kaj zdaj, je za večkratno ali enkratno uporabo? Pokrivalo ne služi kot medicinski pripomoček – ja za kaj pa, za Beneški festival ali za “maska party”?Navodilo tudi nikjer ne navaja, da gre za zaščito dihalnih poti (nos, usta) – mogoče pa je namenjeno tako kot piše, pokrivalo, recimo glave? Ja, če vse skupaj strnem v bistvo, to je pokrivalo/kapa ki se fiksira okrog ušes. Malo šale, ali pa je vse skupaj res?”, nadaljuje v komentarju drug občan na svojem fb profilu.

“Glede na to, da je nekdo nekomu verjetno nekaj plačal, to ni več šala…”, pa prvi drugemu!

“Namen uporabe “polipropilena” je tudi zanimiv, povzemam:
Uporaba: za vodovodne cevi, avtomobilske dele, električne aparate, dele armatur, za kemično industrijo, kable, cevi, embalažne folije, embalažo za živila (margarina, jogurt, kruh, pecivo), napeljave za vodo in vroč zrak, medicinske pripomočke (injekcijske brizge za 1-kratno uporabo, plastenke za infuzijo) idr …”, zaključi drugi.

“Ja, bi bilo zanimivo ugotoviti, kaj deklarira proizvajalec… Ta tapetnik se je očitno elegantno rešil viška materiala…”, pa zaključi prvi.

Vse kaže, da se je Mestni občini Murska Sobota pri zagotovitvi mask svojim občanom (beri gospodinjstvu) “spodrsnilo” večkrat in sicer:

  • Prvič, ker je slednja “naročila pralne zaščitne maske”, ki jih je najprej v količini 7.000 delila ob trgovinah. V kolikor so tudi ta pokrivala bila iz 100 odstotnega polipropilena ter za enkratno uporabo, bi spodrsljaj še lahko preprečila. V kolikor ne, se lahko občani upravičeno vprašajo o drugo razrednosti.
  • Drugič, občina je bila pri deljenju mask precej (pre)pozna, kot kaže, pa je klonila šele ob pritiskih svojih občanov preko raznih “komunikacijskih” orodij.
  • Tretjič, če je cena pokrivala res stala več kot 1 EUR, smo lahko resnično zaskrbljeni nad delom tistih, ki so sklenitev posla predlagali županu.
  • Četrtič, kje so prostovoljci in druge organizacije, ki so se z veseljem odzvali k razdelitvi mask v drugih občinah? Bi privarčevali vsaj pri stroških, ki si jih je “primaknila” pošta!

Uredništvo