To potezo je bilo za pričakovati

Iz stranke Gibanje Svoboda so sporočili, da Marta Kos izstopa iz volilne tekme za predsednico države. Kot razlog je navedla osebne razloge in spremenjene okoliščine.

V sporočilu za javnost je zapisala, da se je v zadnjih dneh srečala s številnimi prebivalci, ki so se pozitivno odzivali na vrednote, ki jih zastopa v svoji kampanji. Za te vrednote se bo še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda, za sovo od kandidature pa se je odločila kljub temu, da so ji ljudje po terenu izrazili podporo in bodo sedaj razočarani nad njeno odločitvijo.

Dejstvo je, da Marti Kos javnomnenjske ankete slabo kažejo. Pri objavi rezultatov najnovejše javnomnenjske raziskave je agencija Mediana na vrh postavila Natašo Pirc Musar, ki ji podpora prav tako pada, na drugem mestu je vse bolj priljubljeni Anže Logar, šele na tretjem mestu s 14,1 odstotka pa Kosova.

Po enem od možnih scenarijev naj bi Marta Kos o umiku začela razmišljati takoj po najavi kandidature, ko se je Golob nerodno lotil njenega odnosa z Milanom Kučanom. Kosova je na to izjavo sicer neverbalno, a zelo jasno negativno odreagirala.

Medtem je svojo kandidaturo napovedal še Ivo Vajgl, ki bi po mnenju nekaterih lahko bil sposoben pobrati glasove Kosove in dodati še tistih nekaj glasov levih volivcev, ki nad Musarjevo niso navdušeni. Dogajanje v nadaljevanju bo pokazalo, ali je Vajgla h kandidaturi motiviral šovinizem, ali pa je v tekmo vstopil na podlagi predhodnih informacij, da bodo Kosovo umaknili s šahovnice.

M.Z.