Mednarodne raziskave kažejo, da Slovenija trenutno spada med države, ki najbolj obdavčujejo delo. S spremembami davčne zakonodaje Vlada RS predlaga razbremenitev dohodkov zaposlenih z dvigom splošne olajšave za tisoč evrov vsako leto do leta 2025. V primeru sprejetja sprememb bo v letu 2025 vsak redno zaposlen na leto zaslužil približno eno svojo neto plačo več kot danes.

vir. Wikipedia

Zaradi visoke obremenitve dela je slovensko gospodarstvo trenutno manj konkurenčno, kar vpliva tudi na višjo brezposelnost. Študije OECD dokazujejo, da visoka obremenitev dohodka povečuje stroške dela in vpliva na naraščanje sive ekonomije.

 

 

S sprejetjem novega predloga Zakona o dohodnini, bi se obremenitev dela znižala. To bi vplivalo na povečanje plač, zato bi ljudem v denarnicah ostalo več denarja. Tem spremembam, po besedah predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidije Jerkič, nasprotujejo sindikati. Proti dvigu plač so tudi SD, LMŠ, Levica in SAB.

vir: pxhere.com

Predlog novele podjetjem omogoča dodatne vzvode za nagrajevanje uspešnih zaposlenih, ki so ključni za razvoj podjetja. Novela omogoča tudi oprostitev plačila dohodnine za dohodke iz šolskih skladov in od dohodkov otrok iz naslova družinske pokojnine. Gasilcem in še nekaterim drugim prostovoljcem se ob izpolnjevanju določenih pogojev prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 1.500 eurov (na leto). Uvaja se tudi znižanje davčne osnove v višini 1500 EUR za starejše od 70 let.

Vlada RS namerava s sprejetjem Zakona o dohodnini Slovenijo izvleči iz davčnega primeža in njeno gospodarstvo narediti produktivnejše. Posledično se bo dodatno zmanjšala brezposelnost in obseg sive ekonomije. Delavci bodo prejeli višje plače, uspešni zaposleni bodo lahko ustrezno nagrajeni.

M.Z.