Vojno stanje v Ukrajini? DA, do 25.1.2019!

Foto:Pixabay

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozval parlament, da naj glasuje o uvedbi vojnega stanja v državi za 60 dni. Ruske oblasti so namreč v nedeljo v Črnem morju zasegle tri ukrajinske vojaške ladje, pri tem pa uporabile orožje, je poročanje Reutersa povzel portal finance.si. Parlament je včeraj rekel DA, do 25.1.2019 velja vojno stanje v Ukrajini.

Ruska varnostna agencija FSB je včeraj zjutraj poročala, da so morale ruske vojaške ladje za ustavitev ukrajinskih vojaških ladij uporabiti orožje, saj so te nezakonito vstopile v njene vode. Med streljanjem so se poškodovali trije ukrajinci. Ukrajinske oblasti pa so prekrške zanikale in zahtevale, da se ruske oblasti kaznuje, pri tem pa je njihov predsednik parlament celo pozval, da glasuje o 60 dnevnem vojnem stanju v državi. Ukrajina namreč trdi, da je rusko stran obvestila o poti svojih ladij. Gre za pot, ki jo ladje morajo prepluti, če želijo doseči Azovsko morje. Ukrajinski parlament je včeraj popoldne rekel DA, tako, da v Ukrajini vse do 25.1.2019 velja vojno stanje.

Ker se napetosti med obema državama še stopnjujejo, se je včeraj na izredni seji sestal tudi Varnostni Svet ZN (Združeni narodi). »Pričakujemo, da Rusija znova vzpostavi svobodni prehod čez Kerški preliv, vse pa pozivamo k čim večji zadržanosti, da se takoj zmanjšajo napetosti,« je v izjavi sporočila tiskovna predstavnica EU Maja Kocijančič. Zveza Nato pa je pozvala Rusijo, naj takoj izpusti ukrajinske mornarje in ladje, ki jih je zajela v nedeljo v Kerški ožini. Prav tako pa naj Ukrajini zagotovi nemoten dostop do njenih pristanišč v Azovskem morju.

Uredništvo