Tudi drugi Božič zapovrstjo bo potekal v znamenju ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa. V teh dneh zdravstvena stroka zaradi pojava nove različice Omikron odsvetuje potovanja v tujino, ravno tako pa je poleg cepljenja še naprej priporočeno razkuževanje rok, ohranjanje medsebojne distance in nošenje mask v zaprtih prostorih.

Kljub vsemu naštetemu pa so za cepljene in druge, ki ustrezajo pogojem za vstop v določeno državo, meje odprte. Tako se bo tudi v tem času veliko Slovenk in Slovencev odpravilo v sosednji Hrvaško in Madžarsko, kjer bodo preživeli božične praznike.

Državljani držav članic EU in držav članic Evropskega gospodarskega prostora (EGP) lahko na Hrvaško vstopijo z veljavnim EU digitalnim potrdilom. Tisti, ki tega potrdila nimajo, lahko vstopijo ob pogoju da imajo opravljen negativen PCR ali hiter antigenski test. PCR ob prehodu meje ne sme biti starejši od 72 ur, antigenski test pap ne od 48 ur. Potrdilo o cepljenju ne sme biti starejše od 365 dni za dve prejeti dozi cepiva, ki je odobreno znotraj EU. Na Hrvaškem se nošenje mask priporoča tudi v odprtih prostorih, kjer ni mogoče vzdrževati ustrezne varnostne razdalje 1.5 metra. V zaprtih prostorih je obvezna uporaba maske.

vir: smartraveller.gov.au

Trenutno EU odobrava cepiva Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya in Sinopharm. Veljavna so tudi cepiva, ki jih je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija. To so cepiva Covishield, Covaxin in Sinovac-CoronaVac. Če ste cepljeni s cepivom Janssen (Johnson&Johnson) potrdilo o cepljenju ne sme biti starejše od 365 dni, vstop pa je dovoljen 14 dni po prejemu cepiva. Več informacij o vstopu najdete tukaj.

Podobni pogoji za vstop veljajo tudi za Madžarsko. Imetniki digitalnega EU COVID certifikata lahko tja vstopijo brez omejitev, če so bili cepljeni s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila ali cepivi, ki jih je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija. Tudi tam potrdilo o cepljenju ne sme biti starejše od 365 dni. Vstop je dovoljen tudi prebolevnikom, v kolikor še ni preteklo 180 dni po pozitivnem rezultatu testa. Vstop z negativnim PCR testom je možen, če ob prehodu meje test ni starejši od 72 ur. Na Madžarskem je nošenje zaščitne maske obvezno v zaprtih prostorih, kot so trgovine, nakupovalni centri, pošte, zdravstvene inštitucije, javni prevoz, kinodvorane in na športnih dogodkih. COVID potrdilo kje obvezno za dostop do javnih dogodkov z več kot 500 udeleženci.

Več informacij o vstopu na Madžarsko in v druge države članice EU pa najdete tukaj.

C.U.