Se strinjate s šestmesečnim služenjem vojaškega roka v obliki naborništva?

Foto:slovenskavojska.si

1.9.2020 naj bi se že začelo služenje vojaškega roka v obliki naborništva. Trajalo naj bi šest mesecev, predlog novele o vojaški dolžnosti, ki uvaja ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti oz. naborništva, pa bo vložila (predlagala) stranka SDS.

Slovenska vojska, na katero bomo spet ponosni

V letu 2012 je vlada Janeza Janša sprejela doktrino vojaške strateške rezerve v Republiki Sloveniji. Slednja je bila sprejeta na podlagi dolgoročnega programa razvoja in usposabljanja Slovenske vojske do leta 2025, predvidevala pa je do 25.000 dodatnih pripadnikov, ki bi bili takoj pripravljeni braniti domovino.

Dodatni usposobljen i pripadniki bi v primeru spremenjenih varnostnih sprememb bili takoj sposobni varovati domovino

Kot je v sporočilu za javnost povedal bivši minister Aleš Hojs, žal danes lahko sprejmemo le cca. 600, največ pa 1000 dodatnih pripadnikov v enem letu. Slednje pa, da je daleč od potreb in zadanih ciljev programa razvoja in usposabljanja Slovenske vojske, sprejetega v letu 2012.

Spomnimo, da je Slovenska demokratska stranka pred štirimi leti že vložila pobudo o ustanovitvi nacionalne garde, ki pa je “padel” na gluha ušesa.Danes seveda ob popolnoma drugačnimi razmerami slednji ni dovolj, zato nova pobuda. Bo podpora vladnih strank, glede na to, da podatki anket in mnenja javnosti kažejo podporo predlogu stranke SDS o ponovni uvedbi naborništva zagledala luč sveta?

Uredništvo