Zamenjava je neizogibna, svetovali so mu sporazumni odstop

Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi Svet zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota na včerajšnji seji s sedmimi glasovi za in dvema proti izglasoval nezaupnico direktorju soboške bolnice Danielu Grabarju.

Razlog za sprejem sklepa naj bi bila nerealizacija sklepov Sveta zavoda in nekatere druge nepravilnosti. Poleg Grabarjevega položaja naj bi se stolček majal tudi pomočniku direktorja za poslovne zadeve Marjanu Mačku, pomočnici direktorja za področje zdravstvene nege Nataši Kreft, strokovna direktorica Manuela Kuhar Makoter pa naj bi bila po navedbah našega vira kolateralna škoda.

Grabarju naj bi na včerajšnji seji “svetovali”, da z odstopom počaka do trenutka, ko ministrstvo najde novega kandidata za vršilca dolžnosti. Zamenjava naj bi bila neizogibna, Grabarju pa so svetovali, da odstopi sam, sicer naj bi v javnost pricurljali zanj neugodni podatki.

Zanimivo je, da je Daniel Grabar na letošnjih lokalnih volitvah kandidiral za svetnika Mestne občine Murska Sobota na listi Gibanja Svoboda. Marsikdo je iz tega razbral, da je njegova “prostovoljna” kandidatura cena za to, da ostane na položaju direktorja. Neuradno smo izvedeli, da naj bi z delom Grabarja bil nezadovoljen minister Danijel Bešić Loredan.

Na naša vprašanja so nam iz splošne bolnišnice zatrdili, da niso bile storjene nobene nepravilnosti vodstva bolnišnice in da gre za sporazumno skrajšanje mandata direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Direktor Daniel Grabar je podal tudi izjavo, ki jo navajamo v celoti:

Najprej se zahvaljujem Svetu zavoda Splošne bolnišnice Murska Sobota za razumevanje, potem ko sem po 23 letih delovanja v vodstvu bolnišnice zaprosil za predčasno končanje svojega mandata.
Znano je, da bolnišnica še vedno posluje negativno, ocenjujem pa, da je dobro vodena in tudi verjamem, da bodo trenutne finančne težave tudi uspešno rešene, kar nakazujejo rezultati zadnjih dveh mesecev. Kljub temu sem vodenje bolnišnice prepustil novim sodelavcem, preostali člani vodstva bolnišnice pa nadaljujejo svoj mandat in ostajajo na svojih funkcijah.
Odločitev o predčasnem končanju mandata je zorela že dlje časa, predvsem od poletja, ko je vodenje postajalo vse bolj zahtevno, po drugi strani pa tudi zaradi osebnih zdravstvenih težav, ki jih sicer ne postavljam v ospredje. Tudi zato sem opustil nekatere funkcije, tudi predlagal prekinitev mandata, vendar za to sprva ni bilo posluha. Ko sem jasno povedal, da ne bom mogel nadaljevati, smo se uspeli dogovoriti za sporazumno skrajšanje mandata.
Kakšnih pritiskov ob tem ni bilo, zaradi neuspešnega medletnega poslovanja me tudi ni nihče postavljal pred dejstvo, navsezadnje se je poslovanje v zadnjih dveh mesecih obrnilo navzgor, čeprav celoletno verjetno ne bo pozitivno. Bo pa izguba manjša, kot se je sprva kazalo. Pred mano so tako novi izzivi, strokovno delo pa želim nadaljevati v naši bolnišnici.

 

M. Z.