Sedaj pa je čas za tretji korak. Sedaj je čas za široko razvojno fronto, v zaključku govora ob dnevu upora proti okupatorju minister Počivalšek

Foto: Vlada RS

“Naša generacija je storila dva velika koraka in čas je za tretjega. “Prvič, odločili smo se za našo samostojno državo in priborili smo si jo. S tem smo zaokrožili stoletja prizadevanj za rešitev slovenskega nacionalnega vprašanja. S tem smo dali piko na i vsem prizadevanjem, ki so jih v preteklosti naredili snovalci slovenskega nacionalnega programa. Drugič, odločili smo se za evropske integracije in uspeli. Pridružili smo se najbolj razvitim državam. Izvedli smo korenite reforme naših sistemov s tem, ko smo zakonodajo harmonizirali z evropskimi standardi. Z vstopom v evroatlantske integracije smo utrdili našo državnost. Sedaj pa je čas za tretji korak. Sedaj je čas za široko razvojno fronto. Čas, da se poenotimo vsaj glede razvojne vizije. In da se s to razvojno fronto poklonimo našim prednikom. Ti so se namreč v ključnih trenutkih odzvali na klic svojega časa in naredili prave poteze za slovenski narod. Naredimo to tudi mi” v zaključku današnjega slavnostnega govora ministra Počivalška na državni proslavi ob dnevu boja proti okupatorju, ki je potekala na Mali gori pri Ribnici.

Počivalšek je v svojem govoru izpostavil Danila Zelena, Ferda Kravanja in Antona Majnika, ki so pokazali, kaj pomeni veličina človeka. Da se ta ne meri v številkah, razmerjih moči ali rezultatu. Ti trije junaki so postavili normo človečnosti in domoljubja, katero je težko doseči, kaj šele preseči. Ta se meri v strasti, veri in žrtvovanju.

“Danes izražamo spoštovanje slovenskemu odporništvu, ki nas je ohranjalo skozi zgodovino. To je bilo v resnici vedno pomemben steber naše identitete. Ko je bil ogrožen naš jezik, naša kultura, naš način življenja, smo znali vstati in se postaviti v bran tega našega največjega bogastva,” je še povedal.

Uredništvo