Šef KPK, Boris Štefanec, lahko že pakira kovčke!

Foto: fb

Aktualni predsednik KPK Boris Štefanec bo kmalu moral pakirati kovčke. V novem “krogu” (mandatu) iskanja primernega kandidata za še en šestletni mandat ga komisija ni izbrala med potencialne primerne kandidate, med katerimi bo izbiral predsednik RS Borut Pahor.

Boris Štefanec ni med primernimi kandidati

Izbirna komisija (sestavljena iz predstavnikov Vlade RS, Državnega zbora RS, neprofitnih organizacij zasebnega sektorja, Sodnega sveta ter Uradniškega sveta), ki ji predseduje Janez Stare, je dala prednost integriteti posameznika, strokovni avtoriteti, zmožnosti realne ocene stanja in ukrepov na področju preprečevanja korupcije ter predvsem viziji prednostnih nalog in razvoja KPK. Slednjih kvalitet tokrat pri aktualnem predsedniku KPK, Borutu Štefanecu, ni zaznala.

Spomnimo, da bo sedaj predsednik Pahor kandidate izbiral med s strani komisije predlaganimi kandidati, ki so Uroš Novak (sedaj namestnik predsednika KPK), Tina Brecelj (sedanja svetovalka predsednika vrhovnega sodišča), Janez Pogorelc (višji sekretar službe vlade za zakonodajo in predavatelj) ter Robert Šumi (vodja centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji in docent na mariborski univerzi).

Spomnimo, da je komisija KPK kolegijski organ odločanja in je sestavljena iz treh članov: predsednika in dveh namestnikov, ki so po statusu funkcionarji. Pri tem je predsednik pristojen za vodenje in organizacijo dela na komisiji, njegov glas pri odločanju o vsebinskih zadevah pa je enakovreden glasu posameznega namestnika. Odločitve o vsebinskih zadevah sprejema komisija na sejah z večino glasov vseh članov komisije.

Uredništvo