Sejem je potekal v znamenju zelenega prehoda in sanacije posledic lanskoletnih naravnih ujm

Letošnji 33. Mednarodni sejem graditeljstva MEGRA je od 17. do 19. aprila 2024 v Gornji Radgoni predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. Pospeševal je izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradil in posodabljal infrastrukturo, poslovne objekte in domove. Investitorjem je ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremil z vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem. Mlade je opozoril na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponudil ciljno izobraževanje in zaposlitev.

Sejem je potekal v znamenju zelenega prehoda in sanacije posledic lanskoletnih naravnih ujm. Sejem je obenem prikaz realnega stanja v slovenskem graditeljstvu, kjer bo potrebno uskladiti interese politike in raznih interesnih skupin, da bodo sprejete odločitve resnično v korist vsem. 

Na razstavnem prostoru Eko sklada so v okviru mreže ENSVET svetovalci nudili brezplačne strokovne nasvete s področja OVE in URE ter informacije o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada, na razstavnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK pa so potekala svetovanja obiskovalcem sejma o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju stavb, pa tudi arhitekturna svetovanja.

V sredo je potekal strokovni posvet na temo »Prilagajanje gradnje in obnove stavb podnebnim spremembam« v organizaciji Gradbenega inštituta ZRMK. Svečano otvoritev sejma MEGRA je spremljala podelitev okoljskih certifikatov  »Znak kakovosti v graditeljstvu 2024«. Svečani govornik in je bil aktualni minister za kohezijo in regionalni razvoj RS. dr. Aleksander Jevšek.

Tudi v četrtek je poleg Strokovnega posveta z naslovom »Sanacije in obnove prometne infrastrukture po več stoletnih poplavah« v organizaciji Družbe za raziskave v cestni in prometni stroki Slovenije potekala tudi zaključna mednarodna konferenca v okviru evropskega projekta DIG-IN-KPI – Digitalna preobrazba prodira v gradbena podjetja v organizaciji Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala. Zavod za gradbeništvo Slovenije skupaj z Zbornico gradbeništva in industrije gradbenega materiala je v okviru evropskega projekta RENOINVEST osvetlil Trajnostno prenovo stavb s poudarkom na sistemu vse na enem mestu.

V četrtek in petek je potekalo Mednarodno poslovno srečanje MEET4BUSINESS na teme trajnostne gradnje, energetske prenove stavb in obnovljivih virov energije v organizaciji Regionalne razvojne agencije za Podravje – Maribor in Pomurskega sejma. Ravno tako je oba dni potekalo Državno tekmovanje kleparjev in krovcev v organizaciji OZS – Sekcije kleparjev in krovcev. Petek je bil Izobraževalni in karierni dan slovenskega gradbeništva.

Pestro dogajanje v organizaciji GZS – Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala je povezalo ponudnike zaposlitev z iskalci zaposlitve. Organizatorji so predstavili izobraževalne programe v gradbeništvu in zaposlitvene trende v panogi. Izpostavili so poklice gradbenega inženirja, projektanta najzahtevnejših inženirskih objektov ter obrtniške poklice v graditeljstvu. Prikazali so, kako gradimo trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji – drugi tir, osvetlili uporabo BIM tehnologije, digitalno fabrikacijo – integracijo 3D tiskanja in robotske tehnologije v visokošolsko izobraževanje ter zeleni prehod v gradbeništvu, ki potrebuje številne mlade raziskovalce. Izobraževal, zabaval in nagrajeval je kviz Lepo je biti gradbenik. Ves dan je v organizaciji Območne obrtne zbornice Murska Sobota in podjetja Pomgrad Ulica gradbenih obrti predstavljala poklice keramičarja, slikopleskarja, zidarja, strojnika gradbene mehanizacije in tesarja.

Na razstavnem prostoru v skupni velikosti 9.900m2 (razstavne hale 5.400m2, zunanji razstavni prostor 4.500m2) se je predstavilo 175 razstavljalcev iz 11 držav, sejem pa je obiskalo več kot 6.000 ciljnih obiskovalcev.

“Pri sanaciji objektov zaradi ujm, kot so zadnje poplave in druge naravne nesreče, lahko z brezglavim hitenjem naredimo še več škode. Kar pa se tiče novogradenj tako objektov kot infrastrukture, je v graditeljstvu prisotno vse več občutka za trajnostne principe, energetsko varčnost in krožno gospodarstvo,” je ob zaključku sejma zapisal predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.  

Po njegovem mnenju graditeljstvo potrebuje dolgoročno strategijo financiranja javne infrastrukture in izobraževanja za graditeljske poklice, saj bomo le na ta način lahko obdržali in razvijali podjetja, ki so usposobljena za izvedbo najzahtevnejših projektov. Pri tem igra pomembno vlogo Zbornica za gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala pod okriljem GZS, ki uspešno povezuje podjetja iz področja graditeljstva. 

“Nenazadnje pa je sejem MEGRA pomemben tudi za predstavitev sodobnih tehnologij strojev in opreme svetovnih proizvajalcev, brez katerih ni sodobnega in učinkovitega izvajanja del pa tudi ne načrtovanja in izobraževanja,” je še zapisal Erjavec.

Kot kaže, se slovenskemu graditeljstvu obeta ugodna konjunktura in sejem MEGRA je uresničil priložnost, da na njem izpostavi najboljše dosežke slovenskih inženirjev, izvajalcev gradbenih objektov in infrastrukture, obrtnikov ter proizvajalcev gradbenih materialov in strojev. Morda se premalo zavedamo, da imamo v Sloveniji poleg vrhunskih športnikov tudi vrhunske graditelje.

M.Z.