Sindikat upokojencev Vlado RS in poslance poziva k izredni uskladitvi pokojnin!

Foto:Pixabay

 

Upokojenci so tepeni že vse od t.i. svetovne “krize”, ki je močno omajala tudi slovenski proračun in njene finance. Ker se v teh dneh dokončno pripravlja predlog proračuna za leto 2020 in 2021, predsednica sindikata Francka Četković opozarja, da je napočil čas za izredno uskladitev pokojnin.

Predolgo upokojenci prispevajo k varčevanju države, tudi zaradi zakonskih in sistemskih ukrepov

Sindikat upokojencev je prvo zahtevo glede uskladitve pokojnin zahteval že v mesecu juniju. Takrat so pred vlado “prišli” z izračuni, da bi jim na podlagi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pripadala 7,2 % uskladitev (dvig pokojnin). Do danes so njihovi apeli, tudi mnogi dopisi posameznikov, naleteli na gluha ušesa. Sindikat opozarja, da danes sramotno nizke pokojnine mnogim več ne dopuščajo niti plačilo za nujno potrebne izdatke življenjskih potrebščin. Toda, znano je, da je vlada samo v zadnjem letu na veliko “delila bonbončke”, prihaja pa tudi gospodarska stagnacija, ki pušča bolj malo manevrskega prostora na odhodkovni strani. Tudi zadnja napoved Umar (Urad za makroekonomske analize in raziskave) je zahtevala znižanje proračunskih izdatkov na vseh ministrstvih za 1 %. Je še kaj manevrskega prostora za upokojence?

Je še kaj manevrskega prostora za upokojence

Ali bo kateri od ministrov podprl predlog sindikata upokojencev in jim “popravil”  krivico ene od najranljivejših skupin, na katero se je v zadnjem letu pozabilo, bomo izvedeli kmalu. Dejstvo pa je, da so všečni pristopi vlade in le mikro spremembe na področju potrebnih strukturnih reform absolutno premalo. Dejstvo pa je še eno; prihaja ohladitev gospodarstva, ki že kaže prve posledice in odzive na trgih, od katerih je Slovenija še kako odvisna!

Uredništvo