Skromni ali celo ponižujoči predlogi davčne reforme za najslabše plačane delavce!

Vir:Pixabay

Davčna reforma, ki jo predlaga finančno ministrstvo, naj bi imela prve pomembne učinke na neto dohodke zaposlenih že v letu 2020. Ob uveljavljavitvi le splošne olajšave bi imel zaposleni z minimalno plačo na leto za 32 evrov, zavezanec s povprečno plačo 144 evrov in zavezanec s plačo v višini dveh povprečnih plač 670 evrov višji neto dohodek.

Z minimalno plačo zaradi reforme le do 2,67 EUR več/mesec!

Se na ministrstvu za finance pri pripravi predloga davčnih sprememb, s katerimi je ključni cilj razbremeniti delo in posledično z višjo potrošnjo podpreti gospodarsko rast šalijo! Kako bo lahko zaposleni z minimalno plačo in uveljavitvijo davčne reforme, ki mu bo v letu 2020 prinesla dodatnih 2,67 EUR/mesec z višjo potrošnjo prispeval k gospodarski rasti? 

Do manj opaznejšega dviga plač bodo z reformo prišli zaposleni, ki sedaj prejemajo povprečno neto plačo in do občutnejšega tisti, ki sedaj prejemajo plačo dveh povprečnih neto plač. Tako bi v letu 2020 zaposleni, ki prejemajo slabih 1190 EUR plače dobili 12 EUR/mesec več in tisti, ki prejemajo cca. 2400 EUR pa kar cca. 56 EUR/mesec več.

Spremembe, ki bi prinesle dvig neto plač, bi dosegli s spremembami pri dohodnini in sicer z zvišanjem mej davčnih razredov (v nekaterih razredih znižanje davčnih stopenj ter dvig splošne in dodatne splošne olajšave).

Kdo bi torej potreboval vsaj 56 EUR/mesec več denarja, da bi lahko dostojnejše živel in vsaj nekaj od večjega zaslužka s potrošnjo prispeval k gospodarski rasti?

Uredništvo