Skupaj čez zlati most v Beltincih ob Sveti maši ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom!

Foto: fb

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je včeraj ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ob 17.00 v Beltincih daroval slovesno sveto mašo. Poleg katoliških so bili na njej predstavniki drugih krščanskih cerkva in države, zbrane pa so nagovorili kardinal Franc Rode, evangeličanski škof Geza Filo, soboški škof Peter Štumpf in predsednik RS Borut Pahor.

Življenje v samostojni državi, nam narekuje dolžnost, da vzpostavimo pravi odnos do te države, odnos odgovornosti in spoštovanja do najvišjih državnih institucij, premagovanje sebičnih interesov skupine ali stranke, zrel državniški čut

Kardinal Franc Rode je v svojem nagovoru poudaril, da se je Prekmurje priključilo k matici po zaslugi slovenskih duhovnikov. Bivanje v samostojni državi, pa sedaj narekuje dolžnost, da vzpostavimo pravi odnos do te države, odnos odgovornosti in spoštovanja do najvišjih državnih institucij, premagovanje sebičnih interesov skupine ali stranke, zrel državniški čut. Rode zaključi s pozivom zjasnitve narodne zavesti, ki bo osvobojena temne preteklosti, sproščena in vesela, brez agresivnosti in nastopaštva, umirjena in trdna v sebi ter v iskreni simpatiji do drugih narodov.

Štumpf pariško mirovno konferenco primerjal s potjo Mojzesa v Egipt pred faraona

Samo s palico in jecljavo besedo je stopil Mojzes na egiptovski dvor, Slavič pa takrat v letu 1919 z neomajno voljo, da za prekmurske Slovence naredi vse, kar je v njegovi moči. Slednje brez zlata za podkupnino ali odkupnino, le s prepričljivo besedo zagovarjanja pravice do svobode, je izpostavil. Popolni in zgodovinski uspeh je znan, Mojzes popelje ljudstvo v obljubljeno deželo, Slaviču pa uspe združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Toda, Štumpf je ob tem opozoril na razdeljenost, kot največjo tragiko, ki se lahko zgodi kakšnemu narodu.

Evangeličanski škof Geza Filo je spregovoril o pomenu jezika in pomenu kulture prekmurskega dela Slovencev. Izpostavil je bogastvo sožitja v Prekmurju, ki je lahko vzor za Slovenijo in sosednje države.

Kot zadnji je spregovoril predsednik RS Borut Pahor in izpostavil pomen sožitja. Zbrane je nagovoril k premisleku o preteklosti in prihodnosti, tako prekmurskega, kot slovenskega naroda, pri čemer pa je izpostavil odločilni trenutek ustanovitev lastne države. Pahor je še poudaril, da se je za sožitje trudil tudi prekmurski narodni buditelj Jožef Klekl.

Uredništvo