V državah z evrom v Evropski uniji slabši le še Hrvaška in Slovaška

Inflacija v Sloveniji je bila septembra občutno nad povprečjem evrskega območja. Letna rast cen je bila kar 7,1-odstotna, k inflaciji pa so največ prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so bile višje kar za 9,2 odstotka.

Po podatkih Eurostata višjo inflacijo od Slovenije med evropskimi  državami septembra beležita le še Slovaška z 8,9-odstotno in Hrvaška s 7,3-odstotno inflacijo.

Območje evra sicer v septembru beleži 4,3-odstotno inflacijo, mesec prej je bila 5,2 odstotka. Stopnja inflacije v evrskem območju je tako dosegla najnižjo raven po oktobru 2021, Slovenija pa je bila septembra precej nad povprečjem skupne valute.

Glede na to, da je evropsko povprečje inflacije veliko nižje, gre razloge pripisati neučinkovitim ukrepom aktualne vlade. Kljub temu, da bi po napovedih predsednika vlade Roberta Goloba v septembru morali občutiti ukrepe v pozitivni luči, jih konkretno čutimo predvsem v vedno tanjših denarnicah.

Politolog in vse glasnejši kritik Golobove vlade Dr. Igor Lukšič, sicer član koalicijske SD, se je ob podatku o višini inflacije slikovito izrazil: “Plače padle za 7,5%. To je prava informacija. Predvsem za sindikate in vse osveščene, ki živimo zgolj od plač. Bo kakšna akcija?”

M.Z.