Slovenci bomo o bodočem predsedniku odločali še enkrat?

Vir: www.up-rs.si

Slovenci bomo o bodočem predsedniku odločili šele v drugem krogu, saj je Pahor po pričakovanju zbral manj kot 50% glasov. Na podlagi neuradnih rezultatov nekaj več kot 47%. To, kar nas mora skrbeti je, da je na volišča prišla le peščica Slovencev (cca. 42%), kar predstavlja najnižjo volivno udeležbo do sedaj po osamosvojitvi RS. Ponovno pa smo pogrešali mlajše generacije. Opravičilo ne more biti niti slabo vreme.

V drugem krogu se bosta pomerila aktualni predsednik Borut Pahor in Marjan Šarec, aktualni župan Občine Kamnik, ki je zbral nekaj manj kot 25% glasov!

V nedeljo 12. novembra se bodo volivci odločili, ali Pahor, ali Šarec. Ker je Šarec prepoznan kot “lider” prvega predsednika RS Milana Kučana, je skoraj jasno, koga bomo v naslednjem mandatu videli na predsedniškem stolčku. Pahor, “ki Slovencev ni delil”, bo najverjetneje boljša izbira za desno opredeljene volivce oz. simpatizerje, zato posebnih presenečenj ni pričakovati.

Drugi krog nezanimiv, pravi boj bi se obetal le, če bi v drugem krogu videli boljšo izbiro od Šarca, Romano Tomc, ki je zbrala več glasov, kot so ji napovedovale javnomnenjske ankete!

Mnogokrat znajo biti “boji” v drugem krogu nepredvidljivi. Toda, ker se bosta v drugem krogu pomerila dva v levo usmerjena kandidata, bodo člani in simpatizerji desnih strank z veliko verjetnostjo podporo namenili aktualnemu predsedniku. Presenečenj torej skoraj ne more biti, morda le v primeru, da bi Pahorjevi volivci popolnoma “zaspali” in ostali doma (z mnenjem, da poraz Pahorja ni mogoč), Šarcu pa bi preko svojih “kanalov iz ozadja” uspelo resnično mobilizirati svoje privržence. To, kar se bo sedaj izkristaliziralo, bo ob razpravah v soočenjih popolna vsebinska premoč aktualnega predsednika Pahorja. Se Šarec tega zaveda in bo stavil na Ivana Serpentinška?

Uredništvo