Slovenci kot tretji najpogostejši turisti na Hrvaških obalah!

Hrvaški turizem je še vedno najhitreje rastoča gospodarska panoga Hrvaške in samo v letošnjem letu ponovno podira vse rekorde. K odličnim rezultatom (tako po obisku, kot tudi finančnim) pa prispevamo tudi Slovenci, ki kot tretji najpogosteje obiščemo Hrvaško sosedo. Pred Slovenci so najpogostejši obiskovalci Hrvaške Nemci, sledijo jim Avstrijci.

Slovenci na Hrvaškem Jadranu radi v družbi prijateljev!

Kar 14 % rast prihodov in 11 % rast nočitev v primerjavi s prejšnjim letom, je zabeležilo Hrvaško ministrstvo (podatki veljajo za prvih šest mesecev). Priložnost dodatnega zaslužka so prepoznale tudi letalske družbe in vzpostavile mnoge nove letalske povezave, zato si Hrvati ob koncu sezone obetajo še večje presenečenje.

Največ turistov na obali Istre, med mesti kraljuje Zagreb!

Slovenci še vedno najraje obiščemo Istro in Kvarner, še posebej pa povprašujemo po objektih, ki ponujajo tudi športne aktivnosti in animacije za otroke. V Istri smo največ nastanjeni v apartmajih, južneje pa v hotelih, kjer agencija Sonček izpostavlja Mali Lošinj kot naravno klimatsko zdravilišče. V prvih šestih mesecih (podatke beleži hrvaško ministrstvo za turizem), smo Slovenci prispevali kar 794.000 nočitev od skupnih 9.3 MIO. Nemci so rekordno “zbrali” 1.5 MIO nočitev, Avstrijci pa 951.000.

Za primerjavo, tudi Slovenski turizem v letošnjem letu izkazuje kar 12 % rast v primerjavi z letom 2016 in sicer je v RS do konca meseca junija prenočilo že 4.794.000 turistov. Prvi “nočitveniki” sotudi v RS Nemci, ki jim sledijo Avstrijci in nato Italijani.

Uredništvo