Nesposobnost ni opravičilo

Podatki kažejo, da imamo v Republiki Sloveniji vse večji varnostni problem. Prebivalci so vsak dan bolj zaskrbljeni zaradi povečanja kriminala in nasilja ter razočarani nad nezadostnim odzivom vlade.

Od začetka leta 2023 do prvih dni novembra je nezakonito vstopilo v državo več kot 50 tisoč ilegalnih migrantov, v letu 2022 je bilo takšnih ilegalnih prihodov nekaj čez 18 tisoč. Policisti novomeške policijske uprave so od ponedeljka, 30. oktobra do petka 2. novembra, torej le v nekaj dneh, obravnavali kar 495 ilegalnih migrantov, kar je več kot zaskrbljujoče.

Teža problema in varnostno tveganje zaradi ilegalnih migrantov se iz tako imenovane južne meje prenaša tudi v notranjost države. Poročilo policije namreč kaže, da je porast kaznivih dejanj v Ljubljani največji ravno v okolici Viča, kjer je azilni dom za ilegalne prebežnike.

V Policiji so nedavno potrdili, da je zaznati porast posilstev, ki so jih zagrešili nezakoniti migranti, in sicer kar za 170 odstotkov. Koliko napadov zoper življenje in telo ter spolno nedotakljivost se je zares zgodilo, pravzaprav nihče ne ve, kajti Policija te podatke preprosto prikriva oziroma o tem ne obvešča javnosti in jih predstavi šele takrat, ko o tem poročajo mediji. Zgovoren je tudi podatek, da so stroški prevoza migrantov naše državne meje do nastanitvenih centrov od začetka leta do danes znašali nekje pol milijona evrov.

Dejstvo je, da vlada pod vodstvom Roberta Goloba med svoje prioritete ne postavlja skrbi za varnost državljanov in učinkovite zaščite meja. Četudi gre pri tem tudi za nesposobnost, to ni opravičilo, saj je država dolžna zaščititi lastne državljane.

Anja Bah Žibert (foto: sds.si)

Zaradi vse bolj zaskrbljujočih podatkov o porastu nasilja je poslanka SDS Anja Bah Žibert na današnji tiskovni konferenci predstavila predloge Slovenske demokratske stranke, s katerimi naj vlada poskrbi za okrepljen nadzor na meji, po potrebi po vzoru Italije in Avstrije vključi vojsko in prerazporedi policiste na način, da bodo organizacijsko lahko delovali na teh območjih, kjer je nasilje najbolj v porastu.

Poslanska skupina SDS je v četrtek po sestanku notranjih ministrov Slovenije, Italije in Hrvaške vložila zahtevo za razpravo parlamenta o priporočilih za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovitejših ukrepih za zaščito meja ter krepitev varnosti državljanov in njihovega premoženja. SDS na razpravo vabi tudi premiera Roberta Goloba, notranjega ministra Poklukarja in obrambnega ministra Marjana Šarca.

Poslanska skupina SDS (foto: sds.si)

SDS parlamentu predlaga, da vlado pozove k okrepitvi prisotnosti policije na kritičnih mejnih točkah, povezanih z migracijskimi tokovi, posebej na tistih delih meje s Hrvaško, kjer je število nezakonitih prehodov največje. Vlada naj okrepi aktivnosti za preprečitev velikega povečanja nezakonitih migracij in zagotovi varnost ljudi in premoženja ter za pomoč pri tem po vzoru Italije in Avstrije vključi tudi pripadnike vojske, pri čemer naj sprejme dodatne ukrepe za učinkovitejšo varovanje državljanov in njihovega premoženja ter pri tem uporabi ustreznejšo kadrovsko razporeditev policije.

SDS pa predlaga še, da naj vlada prekliče sklep, ki ga je sprejela na svoji 26. redni seji dne 1. decembra 2022, da bo sprejela 50 državljanov Turčije ali Afganistana.

M.Z.