Naval migrantov največji po leti 2015

V teh dneh mediji, ki nismo pod kontrolo aktualne oblasti, iz dneva v dan objavljamo podatke o enormnem številu zajetih oseb, ki na nedovoljen način prečkajo mejo. Ob vsem tem državljana, ki ne verjame več v mesijanstvo Roberta Goloba, preseneča nadaljnje odstranjevanje zaščitne ograje, čeprav policija sporoča, da ograja, ki je še niso podrli, pomaga policistom, da lažje vršijo kontrolo meje.

Dr. Robert Golob je v ponedeljek na seji DZ dejal, da je potrebno problem ilegalnih migracij reševati v državah, kjer je nastal. Kako se bo tega lotil, seveda ni znano. Je pa to zelo prikladna floskula, ki v bistvu zagovarja podporo aktualne vlade tistim, ki na račun ilegalnih prebežnikov služijo.

Hrvaška v izogib temu, da se jim v državi ne nakopiči preveliko število migrantov, zajete osebe v čim krajšem času spusti z navodilom, da zapustijo državo. In s tem se problem nakopiči v Sloveniji.

Zaščitna ograja na meji s hrvaško je prispevala k temu, da je policija lažje kontrolirala mejo, obenem pa so prebivalci v obmejnih krajih imeli vsaj občutek, da je država poskrbela za njih. To je gotovo vsaj deloma prispevalo k vzdrževanju miru, česar pa v zadnjih dneh ni več. Prebivalci so prestrašeni in so se marsikje že organizirali po svoje, s čimer se sedaj ne strinja policija.

Na izjavo dr. Roberta Goloba se je odzvala tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki pravi, da je zaradi neustreznega obravnavanja ilegalnih migracij v EU danes problem 10 krat hujši, kot je bil nekaj let nazaj. 10 krat višji so najbrž tudi stroški in porast kriminala tam, kjer je koncentracija ilegalnih migrantov največja.

“Floskul o tem, kako bodo nezakoniti migranti reševali evropske pokojninske sisteme, celo leva politika ne ponavlja več. Gre za izjemno resen problem in skrajni čas je, da se vlada preneha sprenevedati in ukrepa. Opozorila niso strašenje, so klic na pomoč! Celo liberalna Belgija je nekaj tednov nazaj ustavila vse prošnje za azil za samske moške,” je zapisala Tomčeva.

“Norčevanje in pokroviteljsko obnašanje do ljudi, ki jih je strah in ki jim ni vseeno, v kaj se spreminja Evropa, je skrajno neprimerno in precej beden poizkus prikrivanja nesposobnosti reševanja problemov z aroganco. Edina možna rešitev Evrope je takojšnja popolna zaustavitev ilegalnih migracij, tako na kopnem kot na morju,” je še dodala poslanka ELS Romana Tomc.

Poslanska skupina SDS je 12. septembra 2023 vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve s točko dnevnega reda glede nezakonitih migracij ter ob tem predlagala, da se seja izvede zunaj sedeža Državnega zbora in sicer v Občini Brežice, kjer je problematika nezakonitega prehajanja meje najhujša. Žal so koalicijski poslanci temu nasprotovali.

Poslanska skupina SDS (foto: sds.si)

Slovenija in z njo del EU je tik pred viškom velikega migrantskega vala. Ta je okrepljen tudi z akcijami, ki jih Rusija kot del specialne vojne preko omrežja Wagner in številnih drugih aktivnosti sproža v nekaterih afriških državah. Pristojne službe nekaterih držav so že na začetku poletja opozarjale na vročo migrantsko jesen. Predstavnik SDS je zato že na seji Sveta za nacionalno varnost dne 19. julija 2023 predlagal, da Svet obravnava tudi informacije o povečanem pritisku ilegalnih migracij in pravočasno predlaga ustrezne ukrepe. Ta predlog SDS je bil na seji arogantno zavrnjen.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na začetku septembrske seje Državnega zbora podobno ignoranco demonstriral tudi javno. Še bolj pa je zbodla v oči velika praznina pri ponujenih vladnih rešitvah. Ker Slovenija še zdaleč ni ne prva in ne edina, ki se sooča z migrantskim valom (pa tudi prvič ne), rešitve niso ravno vesoljska znanost. Novo je zgolj dejstvo, da se je Schengenska meja premaknila južno od nas in da ima danes Slovenija za razliko od migrantskega vala iz leta 2015 na voljo ukrepe, kot jih je takrat imela npr. sosednja Avstrija.

Vse kaže, da bo sosednja Italija ob pomoči EU ali sama v naslednjih tednih vsaj delno zaustavila migranstski val pred svojimi obalami, zato se bo pritisk na »Balkansko pot« še okrepil. V Slovenski demokratski stranki so oblikovali predlog ukrepov in Vladi RS svetujejo, da situacije ne podcenjuje več, temveč se loti dela, za katerega je postavljena in plačana.

Smiselni koraki so med drugim naslednji:

1. Nujen sestanek z odgovornimi v vladi Hrvaške, na katerem se terja zaustavitev ilegalnih prihodov preko zunanje in schengenske meje EU in hkrati ponudi pomoč v ljudeh in tehniki pri varovanju meje.

2. Nujen sestanek z odgovornimi v vladah vseh tistih članic EU, ki so prizadete zaradi balkanskega migrantskega vala z namenom organizirati močne mejne sile za pomoč RH pri varovanju zunanjih meja EU. Podobna, zelo učinkovita akcija je bila izpeljana za varovanje meje Severne Makedonije. Veliko držav članic EU je pripravljenih pomagati takoj.

3. Takojšnja vzpostavitev stalne policijske prisotnosti in stalnega policijskega nadzora na tistih delih meje z RH, kjer je število ilegalnih prehodov največje. Slovenija je suverena država. Slovenija ne meji na nobeno »nevarno« državo, zato ni dolžna nuditi azila tem, ki vanjo ilegalno vstopajo iz varnih držav. Z vstopom RH v Schengen je Sloveniji ostalo v »rezervi« dovolj virov, da lahko zagotovi tako ozemeljsko suverenost države kot varnost ljudem ob meji in širše.

4. V primeru neodzivnosti sosednjih držav ponovna začasna vzpostavitev mejne kontrole na celotni meji z RH z namenom polnega nadzora in omejitve prehodov za vse, ki niso državljani članic EU.

5. S pro aktivno politiko v Bruslju doseči sofinanciranje predlaganih ukrepov iz EU virov. Predlagamo takojšen sklic nujne sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri bi vsaj z zamudo obravnavali tako migracije kot širšo varnostno situacijo v državi. Skrbijo podatki o velikem povečanju kriminala v bližini migrantskih centrov, pa tudi drugod. V nekaterih delih države, kjer je policija slabo odzivna, se ogroženi državljani organizirajo celo v civilne vojaške straže in tako sami varujejo svoje premoženje. Ob tem pa še naprej plačujejo davke, iz katerih bi morala vlada financirati učinkovito zagotavljanje varnosti za vse.

V kolikšni meri bo vlada predlog upoštevala, v tem trenutku še ni znano. Dejstvo pa je, da se Slovenija trenutno sooča z ogromnim valom migrantov. Če se aktualna vlada na situacijo ne bo odzvala, bo slej ko prej morala prevzeti odgovornost za nastale posledice.

M.Z.