Sklep mora soglasno potrditi Evropski svet

Danes je bil objavljen predlog sklepa Evropskega sveta o sestavi Evropskega parlamenta za parlamentarno obdobje 2024–2029, s katerim je Slovenija pridobila en poslanski sedež več, skupno jih bo po novem imela devet.

Dodaten sedež v Evropskem parlamentu povečuje možnosti vpliva na proces odločanja in na sooblikovanje politik EU, kar izjemno vpliva na naše vsakdanje življenje. Skupno število sedežev v Evropskem parlamentu se je s 705 povečalo na 720, 15 novih sedežev pa se je – na podlagi demografskih sprememb v EU od volitev v Evropski parlament leta 2019 – razdelilo med dvanajst držav članic. Poleg Slovenije so po en dodatni sedež pridobile Avstrija, Danska, Finska, Slovaška, Irska, Latvija, Belgija in Poljska, dva dodatna sedeža pa Španija, Nizozemska in Francija.

Za dokončno sprejetje Sklepa je potrebna še soglasna potrditev predloga na ravni Evropskega sveta, kar bo izvedeno v prihodnjih dneh s pisnim postopkom.

Na novico se je odzval slovenski poslanec v Evropskem parlamentu (ELS) dr. Milan Zver, ki pozdravlja sprejet predlog sklepa Evropskega sveta, s katerim se povečuje število sedežev v Evropskem parlamentu. “V naslednjem mandatu bo Slovenija tako zastopana z devetimi evropskimi poslanci, kar povečuje naš vpliv v Evropskem parlamentu. Glas slovenskega volivca ali volivke bo primerjalno gledano štel še več na evropskih volitvah. Želim si, da bo to spodbudilo slovenske volivce in volivke k večji volilni udeležbi prihodnje leto,” je še povedal dr. Zver.

M.Z.