Slovenija je po ugotovitvah Inštituta za ekonomijo in mir (IEP) 5. najbolj mirna država na svetu. Poleg Slovenije sem sodijo še Islandija, Nova Zelandija, Danska in Portugalska. V primerjavi s prejšnjimi leti je Slovenija  napredovala, leta 2018 smo bili na 11. mestu, leta 2019 na 8. mestu, leta 2020 smo zaradi nasilnih protestnikov padli na 11. mesto, letos smo napredovali za šest mest.

foto: Global-Peace-Index

Inštitut za ekonomijo in mir (IEP) vsako leto primerja podatke 163 samostojnih držav in teritorijev po svetu. Primerjava pokriva 99,7 odstotkov svetovnega prebivalstva z uporabo 23 kvalitativnih in kvantitativnih kazalnikov iz zelo zanesljivih virov ter meri stanje miru na področjih, kot so raven družbene varnosti in varnost, obseg domačih in mednarodnih konfliktov ter stopnja militarizacije države.

V letih 2020 in 2021 se učinek pandemije odraža tudi na tem področju, saj je med januarjem 2020 in aprilom 2021 bilo zaznanih več kot pet tisoč nasilnih dogodkov, povezanih s pandemijo koronavirusa. Strokovnjaki so mnenja, da v tem trenutku še ni mogoče izmeriti dolgoročnega vpliva pandemije na mir v državah.

M. Z.