Slovenija skupaj z Romunijo v popoln zdrs na področju vlaganj v inovacije!

Vir:Pixabay

Evropska unija je še bolj uspešna na področju inovacijske uspešnosti. Od leta 2011 se je slednja v povprečju povečala za 8,8 odstotka. Žal pa ne v Sloveniji in Romuniji, ki sta “doživeli” enega največjih zdrsov v zadnjih letih. Slovenijo je komisija uvrstila šele med zmerne inovatorje (vodilne inovatorke, močne inovatorke, zmerne inovatorke in skromne inovatorke).

Prvič v zgodovini EU na področju inovacijske uspešnosti pred ZDA

Kot sporočajo iz Bruslja, se je inovacijska uspešnost v zadnjih osmih letih povečala v 25 državah unije. Najbolj se je povečala v Litvi, Grčiji, Latviji, Veliki Britaniji, Estoniji, na Malti in Nizozemskem, najbolj pa je zdrsnila v Sloveniji in Romuniji.

Glede inovacijske uspešnosti EU še vedno prehitevata Japonska in Južna Koreja, vse bolj pa se ji približuje Kitajska. “Vlečni konji”, ki jih uvrščamo med t.i. vodilne inovatorje Evrope, spadajo  Švedska, Finska, Danska in Nizozemska.

Kar 2/3 gospodarske rasti EU v zadnjem desetletju na račun inovacij

Evropska komisija je izračunala, da je kar 2/3 h gospodarski rasti v zadnjem desetletju pripisati ravno inovacijam. V  25 letih, ko bodo sredstva za inovacije na razpolago v okviru programa Obzorje Evropa (sredstva za inovacije in razvoj), je pričakovati na vsak vložen evro ustvarjen donos v višini do 11 evrov bruto domačega proizvoda (BDP). V programski perspektivi 2021 do 2027 je pričakovati do 100.000 novih delovnih mest ravno v raziskovalnih in inovacijskih dejavnostih, so zapisali na spletnem portalu delo.si.

Uredništvo