Strokovnjaki so vključili vse alarme, a jih vlada noče slišati

Letošnji primanjkljaj bo po napovedi predsednika Fiskalnega sveta kar 3,3 milijarde in bo med večjimi v Evropi. Zaradi povečane javne porabe nas Golobova vlada zadolžuje občutno dražje, kot je to lani in predlani počela Janševa vlada. Letos se je Slovenija zadolžila za 1,5 milijarde evrov po 3,625 oz. 3,125 odstotni obrestni meri. Za primerjavo se je Janševa vlada lansko leto zadolževala po negativni obrestni meri, kar pomeni, da bomo vrnili manj, kot smo si sposodili.

Prvič v zgodovini naše države smo se takrat z izdajo desetletnih obveznic zadolžili po negativni obrestni meri in nam obresti sploh ne bo potrebno plačati. Imetniki obveznic so na podlagi zaupanja naši državi bili celo pripravljeni plačati, da so lahko njene obveznice uvrstili v svoje naložbene portfelje, s tem pa se je zmanjšal znesek, ki ga bo morala država vrniti. Iz tega se bo tako nabralo 17 milijonov evrov sredstev, ki jih bomo lahko obdržali.

Poleg plačnih zahtev bodo proračun obremenile tudi vladne obljube izplačila odškodnin zaradi zamrznjenih cen energentov v višini nekaj več kot 400 milijonov evrov. Kot pika na i pa je vlada napovedala še rebalans proračuna zaradi novih ministrstev, kljub temu, da so vsi koalicijski poslanci pri obravnavi zakona o vladi zagotavljali, da povečano število ministrstev za državo ne bo prav nič dražje.

M.Z.