Klopčič se razpleta

Kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj naj bi po poročanju tujih medijev bil  vpleten v afero financiranja volilne kampanje z denarjem iz Slovenije. Od leta 2019 do aprila 2022 naj bi od družbe GEN-I prejel najmanj 1,5 milijona evrov, pri čemer se je izognil davčnim obveznostim, tega zneska pa ni prijavil kosovski protikorupcijski agenciji, poročajo kosovski mediji.

Tiskovni predstavnik kosovske vlade Perparim Kryeziu je te navedbe, da je premier Albin Kurti prejel milijone evrov od podjetja GEN-I za kampanjo svojega Gibanja Vetëvendosje (Samoodločba), označil za neresnične.

Če navedbe Kryeziuja držijo, se pojavi sum, da se je denar iz družbe GEN-I preko Srbije in Berishaja  vrnil direktno v žep predsednika vlade Roberta Goloba.

Pred aprilskimi državnozborskimi volitvami so kosovski mediji poročali, da je slovenski politik Robert Golob opravil transakcije srbske podružnice družbe GEN do Berishajevega podjetja MB Konsalting. Po teh poročilih naj bi iz njegovega podjetja dvignili 600.000 evrov gotovine, ki naj bi jo vrnili Golobu.

Je medijsko dogajanje na Balkanu način, preko katerega stare strukture Golobu sporočajo, da se z opravičilom Jankoviću in častnim pokopom Zemljariča ne more več odkupiti? Vse več Golobovih potez namreč kaže na to, da ga je strah pred objavo posnetkov nadzornih kamer v romunski Reiffeisen banki, kjer je še vedno naveden kot zastopnik računa romunske podružnice GEN-I.

M.Z.