Postopek preimenovanja poteka v skladu z veljavno zakonodajo

V Lendavi je župan Janez Magyar pričel z aktivnostmi za spremembo imena Glavne ulice v Ulico Štefana Galiča, ki je živel in ustvarjal v Lendavi. V širšem slovenskemu kulturnem prostoru je Galič znan predvsem kot grafik, najbolj edinstveni pa so njegovi lesorezi, ki jih je zaokrožil v grafične serije, kot so na primer Violine, Zapisi in Fosili. Župan je že podpisal pogodbo o nakupu ateljeja akademskega slikarja in grafika svetovnega formata, ki bi letos januarja dopolnil 80 let.

Štefanu Galiču pa se želijo pokloniti tudi s preimenovanjem sedanje Glavne ulice v Ulico Štefana Galiča. Župan Magyar je tako občinski svet seznanil z namero, da se prične postopek preimenovanja. Soglasju občinskega sveta potem sledi objava poziva za predhodno posvetovanje s prebivalci ulice in opredelitev do njihovih mnenj in pripomb.

(Glavna ulica v Lendavi (foto: M.Z.)

Na socialnem omrežju je pred kratkim občinski svetnik in poslanec Stranke Svoboda (SS) Dejan Süč zagnal vik in krik in župana obtožil za sprejem odločitev v ozkem krogu brez vednosti prebivalcev ulice. Dejan Süč ob začetku mandata tega sklica parlamenta sicer ni bil izvoljen, poslanec je postal šele po tem, ko je odstopil boksar Dejan Zavec.

Za mnenje o tem izpadu Süča smo povprašali župana Magyara, ki je za naš portal dejal: “Se Dejan Süč postavlja v vlogo prebivalca te ulice? Kot svetnik bi moral počakati na razpravo na to tematiko v Občinskem Svetu in prisluhniti mnenjem, kaj bodo rekli prebivalci te ulice”, je ogorčen nad objavami Süča, ki sicer živi v Gaberju na Glavni ulici.  Kot je dejal Magyar, da postopek preimenovanja poteka v skladu z Zakonom o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb (ZDOIONUS – Uradni list RS, št. 25/08).

Dejan Süč je do sedaj že večkrat javno kritiziral Magyara, ki ga je premagal na zadnjih županskih volitvah, pred tem pa bil izvoljen za poslanca SDS v Državnem zboru RS. A ravno od Süča kot sedanjega poslanca po besedah Magyara občani pričakujejo konkretne predloge in realizacijo projektov, od katerih bi predvsem lendavski občani imeli korist. Prav tako občani od poslanca v Državnem zboru pričakujejo osnovno poznavanje zakonodaje. So morda volivci SS tudi v Lendavi kupili mačka v žaklju? Magyar sicer početje Süča označuje kot “navadno populistično iztrčavanje”.

Občina Lendava je v preteklosti že pokrila stroške novih hišnih številk za fizične osebe v postopku preimenovanja na Hotizi in tako bo poleg dialoga s prebivalci sedanje Glavne ulice v Lendavi tudi v bodoče,” je zaključil Magyar in ob tej priložnosti vsem prebivalcem lendavske občine zaželel blagoslovljeno Veliko noč.

M.Z.