Po burni razpravi naposled imenovali štiri nove predstavnike občine
Na včerajšnji seji mestnega sveta je največ pozornosti zbudilo dogajanje okoli razrešitev in imenovanja predstavnikov občine v svetu zavoda Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan, ki je soboški občini aktualno že vso poletje.

Svet zavoda v stari sestavi je po tem, ko so zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakazilih in unovčevanju turističnih bonov na sedežu zavoda in pri Robertu Celecu doma kriminalisti opravili hišne preiskave, 21. junija izglasoval predlog razrešitve direktorja Roberta Celeca. Člani sveta zavoda so se po seji zavili v molk in odločitve niso želeli pojasniti, po tem pa se svet zavoda več ni sestal.

Mestna občina Murska Sobota je avgusta javnost obvestila, da je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja prejela odstopne izjave štirih članov sveta zavoda, sledila je napoved razrešitve celotnega petčlanskega svet zavoda v sestavi Jožef Varga, Nives Cajnko, Matjaž Durič in Silvo Jakob.

Tako so mestni svetniki na včerajšnji seji v sklopu kadrovskih zadev obravnavali tudi predlog za razrešitev članov sveta javnega zavoda Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan in predlog za imenovanje novih članov sveta zavoda. Štiri od petih predstavnikov ustanovitelja imenuje mestni svet, mandat članov pa traja štiri leta.

Andrej Mešič (foto: M.Z.)

Z razrešitvijo se niso strinjali člani svetniške skupine SDS. Vodja svetniške skupine Andrej Mešič je v obrazložitvi nestrinjanja izrazil razočaranje nad dogajanjem in dejal, da ga razlog, da se svet zavoda ni uspel sestati, ne prepriča. Obenem je opozoril na morebitne nepravilnosti v postopku razrešitev starih članov in imenovanja novih, kar bi posledično lahko predstavljalo oviro pri morebitni razrešitvi Celeca, v kolikor se na podlagi kriminalistične preiskave za to odloči svet zavoda v novi sestavi. Mešič je ob tem spomnil, da je za zakonitost postopkov v prvi vrsti odgovoren župan.

V napetemu ozračju so svetniki s 16 glasovi za in šestimi proti potrdili razrešitev svetnikov, s 14 glasovi za in osmimi proti pa razrešili tudi edinega člana sveta zavoda Silva Jakoba, ki ni podal odstopne izjave.

V nadaljevanju so svetniki obravnavali sklep o imenovanju predstavnikov v svet javnega zavoda in v svet zavoda Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan potrdili imenovanje štirih predstavnikov občine: mag. Mojca BREŠČAK, dr. Petra CAJNKO, Franc KRAMAR in Uroš BAGARI.

Kako se bo do predloga za razrešitev direktorja zavoda Roberta Celeca opredelil svet v novi sestavi, v tem trenutku ni znano. Dejstvo je, da bo potrebno počakati do konca preiskave in končnega, morda tudi sodnega epiloga glede morebitnih nepravilnosti pri poslovanju zavoda, kar je bilo očitano direktorju Celecu.

Poznavalci političnih ozadij so sicer mnenja, da gre za poračunavanje starih računov med Robertom Celecom in Silvom Jakobom še iz časov po izstopu Celeca iz SDS, ki pa se je s predlogom za imenovanje Franca Kramarja v svet zavoda RIS-a neposredno distancirala od konflikta med Celecom in Jakobom, pa tudi od dogajanja v soboški škofiji, kjer Jakob opravlja vlogo škofovega svetovalca. Poteze vodstva soboške škofije v zadnjem obdobju imajo po mnenju mnogih, ki so neposredno vpleteni v posamezne primere, le malo skupnega z demokratičnimi standardi, ki jih na lokalni, državni in mednarodni ravni zagovarja SDS.

M.Z.