Pri pripravi razstave so pomagali člani društva Motoklub Veterani Murska Sobota

Danes je bila v Drevoredu Martina Luthra otvoritev ulične razstave o zgodovini cestnih hitrostnih motociklističnih dirk v Murski Soboti, ki jo je pripravil Pomurski muzej Murska Sobota. 

Ulice Murske Sobote so bile namreč od konca štiridesetih let 20. stoletja do leta 1971 skoraj vsako leto prizorišče uličnih motociklističnih dirk, enem največjih športnih in družbenih dogodkov, ki so v mesto privabile številne obiskovalce iz takratne celotne Jugoslavije.

Avtor razstave Jurij Štesl je ob tem povedal, da so jim pri ustvarjanju vzdušja, kot je bilo ob uličnih dirkah v Murski Soboti, pomagali člani društva Motoklub Veterani Murska Sobota, ki so ob otvoritvi pripravili spominsko vožnjo nekdanjih dirkačev po mestu Murska Sobota, pridružili so se jim tudi sedanji ljubitelji jeklenih konjičkov in hitrosti.

Poleg avtorja razstave, direktorja muzeja in nekdanjih dirkačev je zbrane nagovoril tudi podžupan dr. Timi Gomboc in povabil na ogled ulične razstave, ki priča o duhu takratnega časa v Murski Soboti, hkrati pa prikazuje razvoj tehnike in motociklističnega športa do danes.

Pred mikrofon smo povabili enega izmed prepoznavnejših soboških motoristov Karla Šoša, ki je na državni ravni takratne Jugoslavije večkrat posegel po najvišjih mestih. Med drugim je bil leta 1970 državni prvak kot sovoznik v kategoriji prikolic do 1000cm3, leta 1973 pa je na prvenstvu Jugoslavije v kategoriji do 125cm3 zasedel 2. mesto.

Ob tej priložnosti je za naš portal dejal, da je v primerjavi z današnjimi razmerami takrat bilo vloženega veliko prostovoljnega dela. Vsak tekmovalec je poleg vloge športnika opravljal še vlogo šoferja, mehanika, menedžerja in podobno. Kljub temu, da so soboški motoristi v takratnih časih tekmovali na amaterski ravni, so dosegali zavidljive rezultate. Karel ob lepem vremenu pri svojih 71 letih še vedno zelo rad sede na motor, a vožnja nima več tekmovalnega značaja. Pravi, da uživa v zmerni in varni vožnji ob opazovanju okolice.

M.Z.