Sodišče EU v Luksemburgu ni pristojno za slovensko tožbo glede nespoštovanja arbitražne razsodbe?

Vir: Pixabay

Danes bo na sodišču EU v Luksemburgu začet postopek zoper Hrvaško zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe. Tožbo je vložila Slovenija, sodišču pa predlaga, da naj ugotovi, da Hrvaška krši 2. in 4. člen pogodbe EU, ki govorita o spoštovanju vladavine prava in o lojalnem sodelovanju med članicami EU.

Sodišče EU v Luksemburgu ni pristojno za slovensko tožbo, tako hrvaško zunanje ministrstvo

Hrvaško zunanje ministrstvo je včeraj ponovilo svoja stališča pred današnjo ustno obravnavo glede dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški. Hrvaško zunanje ministrstvo vztraja, da sodišče EU v Luksemburgu, kamor je Slovenija naslovila svojo tožbo, slednjo ni pristojno obravnavati. Hrvaška meni, da je arbitraža stvar mednarodnega in ne evropskega prava. Hrvaško bo na obravnavi zastopala britanska odvetnica Jemima Stratford, obravnava pod velikim senatom (15 sodnikov) pa bo potekala v hrvaškem jeziku.

Spomnimo, da se je Vlada RS zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe odločila tožiti Hrvaško, tožbo pa je naslovila na sodišču EU v Luksemburgu. Slovenija meni, da Hrvaška s tem, ko ne priznava arbitražne razsodbe o meji, konkretno krši evropska pravila in politike. Sama arbitražna razsodba tako za Slovenijo ni več vprašanje, ampak dejstvo, ki ga sodišče mora upoštevati. Bo Hrvaški uspelo dokazati, da je Slovenija zgrešila “naslovnika”?

Uredništvo