Sovražni, nestrpni in uničevalni tudi v Lendavi

Kdo ne razume demokracije v Sloveniji

Tudi v Prekmurju, natančneje v Lendavi, se najdejo posamezniki, ki ne razumejo parlamentarne demokracije. Takrat gredo sovražno, nestrpno in uničevalno nad simbole strank. Nekateri ne morejo videti, da tisti, ki jim zaupa največ volivcev vodijo vlado, druge obsojajo, da se z zmagovalci povezujejo za sestavo vlade in dobrobit vseh…

Kdo ne razume demokracije v Sloveniji

Parlamentarna demokracija je v Sloveniji glede na prvo sodobno nastalo konec 18. stoletja v Ameriki res mladostna, toda vseeno stara dobrih 30 let. Uvedli (sistem) smo jo z ustavnimi amandmaji leta 1989 in tako zamenjali star socialistični sistem, ki je vse tri veje oblasti (izvršna, zakonodajna in sodna) podrejal eni stranki t.i. Zvezi komunistov Slovenije ki je bila sestavni del Zveze komunistov Jugoslavije. Leta 1990 smo izvedli prve demokratične volitve v Sloveniji. Zakonodajno telo v Sloveniji je tako v rokah Državnega zbora, medtem ko je Državni svet drugi dom parlamenta, kot korporativno telo, ki zastopa socialne, gospodarske, poklicne in lokalne interese. Državni zbor sestavljajo poslanci, ki so izvoljeni na načelu splošnega, enakega, neposrednega ter tajnega glasovanja za mandatno dobo 4 let. Vsak predstavlja eno izmed strank, ki se je uvrstila v parlament, torej predstavlja volivke in volivce, kateri stranki so zaupali glasove. Zakaj torej sovraštvo in nestrpnost do parlamentarne demokracije, do različnih pogledov posameznih strank?

Zakaj torej sovraštvo in nestrpnost do parlamentarne demokracije, do različnih pogledov posameznih strank?

Spomnimo, da se je v času pred parlamentarnimi volitvami na mnogih stavbah po Murski Soboti pojavil napis “Svi proti Janše” , celo odprtje medgeneracijskega objekta Mensana ni zmotilo nikogar od vodilnih.

Žal glede na parole po mestu Murska Sobota (katere še vedno “silijo” na plano) in sedaj tudi v Lendavi mnogi še niso sprejemljivi za sobivanje z drugimi!

Uredništvo